WOMEN-UP KADIN Ä°STÄ°HDAMININ DESTEKLENMESÄ° PROJESÄ°

WOMEN-UP KADIN Ä°STÄ°HDAMININ DESTEKLENMESÄ° PROJESÄ°

Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP), Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmekte olan bir mali destek uygulamasıdır.

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nden uygulama illerinde faaliyet gösteren, ilk önce kayıt yaptıran ve gerekli şartları taşıyan proje uygulama süresince ortalama 4.000 kadın işverene 20 ay süreyle her ay yaklaşık 320 Avro’ya kadar hibe desteği verilmesi planlanmaktadır.

PROJENİN AMAÇLARI

Kadın işverenleri teşvik etmek,

Kadınların işgücüne katılımını ve çalışan kadınların kayıtlı istihdamını desteklemek,

Kadın çalışanların mesleki becerilerini ve istihdam edilebilirliklerini geliştirerek yeni iş olanaklarının yaratılması yoluyla kadınların işgücüne katılımlarını artırmayı, amaçlamaktadır.

Hibe desteği ile kadın girişimciliğinin ve kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.

Sunulan bu mali destekten Ankara, İstanbul, Samsun, Aydın, Denizli, Şanlıurfa, Kahramanmaraş İllerinde faaliyet gösteren Kadın İşverenler faydalanabilecektir. Kadın işverenlerin proje kapsamında destek alabilmeleri için gerekli uygunluk kriterleri iki kısımda belirlenmiştir.

WOMEN-UP UYGULAMASINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Ä°ÅŸverene iliÅŸkin ÅŸartlar:

  • Hibe baÅŸvurusunda bulunacak iÅŸveren kadın olmalıdır. Ortaklı iÅŸletmelerde ise en az iki ortak kadın olmalıdır.
  • Hibe baÅŸvurusunda bulunacak iÅŸverenlerin, baÅŸvuruda bulundukları iÅŸletmelerinin 03.2012 tarihinden sonra kurulmuÅŸ olması gerekmektedir.
  • Proje kapsamında destek alacak iÅŸverenler, en fazla dokuz işçi çalıştırıyor olmalıdır. (Projeye baÅŸvurmadan önce işçi çalıştırmayanlar da projeye dahil olabilecektir)
  • Birden fazla    iÅŸyeri    olan    kadın    iÅŸverenin    işçi    sayısı,    toplam    işçi    sayısı    üzerinden deÄŸerlendirilecektir.
  • EÄŸer kadın iÅŸveren birden fazla iÅŸyerine sahipse, sadece bir tane iÅŸyeri için baÅŸvuruda
  • Proje kapsamında destek alacak kadın iÅŸverenler iÅŸin yapısına göre esnaf, sanayi veya ticaret odalarına kayıtlı olmalıdır.
  • Kadın iÅŸverenin toplam prim borcu brüt asgari ücret tutarını geçmemelidir. (Bu hesaplamada yeniden yapılandırma borç tutarı dikkate alınmayacaktır.)

İstihdam edilecek sigortalıya ilişkin şartlar:

  • Kadın iÅŸverenler projeden yararlanmak için bir kadın işçi istihdam etmek zorundadır.
  • Kadın iÅŸveren, proje kapsamında iÅŸe alacağı kadın işçi için hibe baÅŸvurusunda bulunabilecektir. Ä°ÅŸe alınan kadın çalışan bir önceki mali yılın 12 aylık ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmelidir.
  • Ä°lave olarak istihdam edilen kadın çalışan, ilan edilen proje baÅŸlangıç tarihinden sonra iÅŸe alınmış olmalıdır.
  • Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek olan kadın işçinin iÅŸe giriÅŸ tarihi ile en son iÅŸten ayrılış tarihi arasında en az bir (1) ay olmalıdır.
  • Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek kadın sigortalı kadın iÅŸverenin birinci derece yakını olmamalıdır.
  • Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek kadın sigortalı 65 yaşından küçük olmalı ve kendi sigortalılığından dolayı aylık alıyor olmamalıdır.
  • Kadın iÅŸverenlerin hibe alındığı sürece Operasyon kriterlerine uygun olarak sayılan ÅŸartların devamlılığını saÄŸlaması

WOMEN-UP Kadın İşverenlere Verilen Mali Destek Miktarı Ne kadardır?

Proje kapsamında seçilen illerde kadın işverenler tarafından ilave olarak istihdam edilecek kadın işçiler için hibe desteği sağlanacaktır. Kadın girişimciye her ay yaklaşık 320 Avro’ya kadar hibe desteği sağlanacaktır. Proje kapsamında en fazla 20 aya kadar mali destek ödemesi alınabilmektedir. 20 ayın sonunda mali destek ödemesi kesilecektir.

Mali Destek Uygulamasından Kaç Kişi Faydalanabilir?

Proje kapsamında bölgesel farklılıklara göre kadın işverenlerin yoğunluğu dikkate alınarak destek sağlanacak iller pilot olarak seçilmiştir. Bu iller Ankara, İstanbul, Denizli, Aydın, Samsun, Kahramanmaraş, Şanlıurfa olarak belirlenmiştir. İllerin kontenjanları tabloda gösterilmiştir. Projenin uygulandığı illerde aylık ortalama 4.000 işverene mali destek sağlanacaktır. İlk başvuru sırasına göre kesin listeler ve yedek listeler oluşturulacaktır. Kesin listede yer açılması durumunda yedek listeden kesin listeye aktarım yapılacaktır.

Kaynak: WOMEN-UP

Â