S.S.S

S.S.S

Sık Sorulan Sorular

Marka tescil E-devlet:

Marka tescil baÅŸvuru iÅŸlemi e-devlet uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Marka vekilleri sizi vekaletname ile temsil ederek, sizin adınıza baÅŸvuru yapmaya yetkilidir. Vekilsiz iÅŸlem yapmak isteyen kullanıcılar kendi e-devlet uygulamaları ile ÅŸahısları adına, tüzel kiÅŸi adına iÅŸlem yapmak isteyenler ise ÅŸirket temsilcisinin tüzel kiÅŸi yetkilisi kaydının e-devlet üzerinden gerçekleÅŸtirilmesi ile iÅŸlem yapabilmektedirler.

 

E-Ticaret Marka Tescil Sınıfı

E-ticaret (web üzerinden online veya katalog, broÅŸür üzerinden satış) amacıyla kullanılan iÅŸaretlerin marka olarak tescil edilmesi için uygun sınıf 35. Sınıftır. 35. Sınıfın son bölümüne satışı yapılan emtiaları ilgilendiren üretim sınıfları eklenerek tam koruma saÄŸlanmaktadır.

 

​Uluslararası Patent Sorgulama

Uluslararası patent sorgulama için kullanılan kanallar;  EP-Espacenet (Avrupa Patent Ofisi'nin patent araÅŸtırma hizmeti. (Ä°ngilizce)), TR-Espacenet (TÜRKPATENT'in yayınlanmış baÅŸvuruları üzerinden espacenet yardımı ile Türkçe araÅŸtırma yapma imkanı), WIPO-Patent Scope (WIPO'nun patent araÅŸtırma sitesi), USPTO (ABD'nin patent araÅŸtırma sitesi)

 

 Marka Tescil Ücreti

Marka tescil ücreti iki aÅŸamadan oluÅŸur. BaÅŸvuru esnasında TÜRKPATENT’e yatırılan harçlar ve tescil sonuçlanınca belge alımı için ödenen harç. Harç bedellerine vekil ile çalışıyorsanız vekalet ücretleri de eklenecektir.

 

​Marka Sınıfları

Marka sınıfları, ayırt edici iÅŸaretin marka vasfına kavuÅŸması için tescilleme esnasında mal ve hizmetlerin içeriÄŸinin ve koruma kapsamının tespit edilmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde birçok ülkede kullanılmakta olan Nice Sınıflama Sistemi geçerlidir. Bu sistemde, toplam 45 adet sınıf yer almaktadır. 01-34. Sınıflar üretim (mal) sınıfları iken 35-45. Sınıflar hizmet sınıflarıdır.

 

Marka Patent Ücretleri

Markanın patentlenmesi yanlış bir kavram ve kullanımdır. Marka iÅŸlem ücretleri ayırt edici iÅŸaretlerin korunması için, patent iÅŸlem ücretleri buluÅŸların koruma altına alınması için ödenmektedir.

 

​Tescil Belge Ücretleri

Sınai Mülkiyet Haklarını oluÅŸturan marka, patent/faydalı model, tasarım, coÄŸrafi iÅŸaret iÅŸlemleri tamamlandıktan sonra, ilgili sınai mülkiyetin sahibi olduÄŸu kiÅŸi veya kurumu, hakkın kapsamını, sınıflarını, süresini gösterir kanuni belgeyi almak için ödenmesi gereken ücretlerdir.

 

​Tek sınıflı marka nedir?

Marka tescil iÅŸlemleri için kullanılmakta olan sınıflar içerisinde, baÅŸvuru sahibi üreticiyse ve tek alanda üretim yapıyorsa ilgili üretim sınıfı veya hizmet sunuyorsa tek hizmet sınıfı yeterli ise tek sınıflı marka baÅŸvurusu ile hukuki koruma saÄŸlanabilmektedir.

 

Marka Tescil Süresi

Marka tescil baÅŸvurusunun yapıldığı tarihten belge alımına kadar geçen süredir. Genellikle 6-8 ay süre sonunda marka tescil belgesi alınabilmektedir.

 

​Marka Tescilinin Faydaları

Marka tescili kiÅŸi veya özel hukuk tüzel kiÅŸilerinin tapusudur. Mal veya hizmet alanında sahip olunan tescil baÅŸta hukuki olmak üzere, ekonomik ve prestij açısından artılar saÄŸlar. Rakiplerin önüne geçme, kamu kurumlarında tanınma ve desteklerden faydalanma, yurt dışı iÅŸ birliklerinde güçlü olma, ÅŸirketten ayrı veya ÅŸirket ile birlikte devir etme ile ek kazanç (marka, gayri maddi duran varlık olarak mali tablolarda gösterilir), miras ve intikal yoluyla mirasçılara destek, lisans yolu ile kullandırma veya devir ile ek gelir elde edilmesi gibi faydalar saÄŸlamaktadır.

Marka Devri Nasıl Yapılır?

Markanın devri iÅŸlemi, vekil aracılığı ile devralan ve devreden arasında düzenlenen devir sözleÅŸmesinin noter tarafından tasdik edilmesine müteakip TÜRKPATENT’in devir siciline kaydedilmek üzere kuruma gönderilmesinden oluÅŸmaktadır. Ä°ÅŸlem için ilgili harç ve vekalet ücretleri yatırılmalıdır.

Ticaret Sicil, Marka Tescili midir?

Hayır. Ticaret Sicili özel hukuk tüzel kiÅŸiliklerinin ilgili ticaret ve sanayi odasında tutulan kayıt ile sicil altına alındığı, aynı isim ile aynı ticari alanda ÅŸirket kurulmasının ve ticari karışıklık oluÅŸmasının önüne geçmek için 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre hizmet veren, tüzel kiÅŸiliÄŸe sahip kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸunca tutulan kayıttır. Marka tescili ise TÜRKPATENT tarafından, bir teÅŸebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diÄŸer teÅŸebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini saÄŸlaması ve marka sahibine saÄŸlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını saÄŸlayabilecek ÅŸekilde sicilde gösterilebilir olması ÅŸartıyla kiÅŸi adları dâhil sözcükler, ÅŸekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür iÅŸaretten oluÅŸan öÄŸelerin tescilidir. 

 

​Türk Patent ve Marka Kurumu

Türkiye’nin teknolojik ilerlemesine katkıda bulunmak, ülke içinde serbest rekabet ortamını oluÅŸturmak ve araÅŸtırma geliÅŸtirme faaliyetlerinin geliÅŸmesini saÄŸlamak üzere, patent ve markalar ile sınaî mülkiyet haklarının tesisi, bu konudaki korumanın saÄŸlanması ve sınaî mülkiyet haklarına iliÅŸkin yurt içi ve yurt dışında var olan bilgi ve dokümantasyonun kamunun istifadesine sunulabilmesi amacıyla tüzel kiÅŸiliÄŸe sahip, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına baÄŸlı, özel bütçeli kuruluÅŸ Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Türk Patent ve Marka Kurumu, bir kamu kuruluÅŸu olup kısa adı “TÜRKPATENT”tir.

 

​Türk Patent Dosya Takibi

TÜRKPATENT nezdinde baÅŸvurusu yapılan dosyaların veya tescil alındıktan sonra belgenin ihlal edilmesinin önüne geçmek için (benzer veya ayniyet taşıyan iÅŸlemlerin tespiti için) TÜRKPATENT veri tabanı kullanılarak yapılan takip ve bildirimdir.

 

​E Devlet Patent Nasıl Alınır?

E-devlet kapısı TÜRKPATENT  nezdinde baÅŸvuru yapılan kamusal sistemdir. “E-devlet patenti” doÄŸru bir kavram ve kullanım deÄŸildir. Patent belgesi alımı için hazırlanan tarifname takımı, istemler, resimler gibi dokümanların TÜRKPATENT veri tabanına e-devlet üzerinden giriÅŸ yapılarak baÅŸvurulması ile süreç baÅŸlatılmakta ve sonuçta patent alınmaktadır.

 

 Marka & Patent Aynı mıdır?

Hayır. Marka; bir teÅŸebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diÄŸer teÅŸebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini saÄŸlaması ve marka sahibine saÄŸlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını saÄŸlayabilecek ÅŸekilde sicilde gösterilebilir olması ÅŸartıyla kiÅŸi adları dâhil sözcükler, ÅŸekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür iÅŸarettir. Patent ise teknolojinin her alanındaki buluÅŸlara yeni olması, buluÅŸ basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması ÅŸartıyla verilen belgedir.

 

​Online Marka Başvurusu

Mülga 551 sayılı KHK ile uygulanan düzenlemede baÅŸvurular fiziki evrak ile TÜRKPATENT’e posta yolu ile yapılmakta idi. Çevrim içi yolla yapılan baÅŸvuru veya diÄŸer talepler, 3/9/2016 tarihli ve 29820 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan E-Devlet Hizmetlerinin Yürütülmesine Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında kimlik doÄŸrulama iÅŸlemi yapılarak e-Devlet Kapısı üzerinden de gerçekleÅŸtirilebilmektedir.

 

Patent Nasıl Alınır?

BuluÅŸ konusu önce ön araÅŸtırmaya tabi tutulmakta ardından belge alım ÅŸartlarına uygun olarak (tarifname takımı, resimler, istemler) hazırlanmakta ve TÜRKPATENT nezdinde baÅŸvurusu yapılmaktadır. Kurum tarafından ÅŸekli eksiklik bulunmadığı yazısının gelmesine müteakip araÅŸtırma rapor talebinde bulunulmaktadır. AraÅŸtırma raporunun ardından (ilgili yayın sürelerinden sonra) inceleme rapor talebinde bulunulmaktadır.  Raporun da olumlu olması ve itiraz gelmediÄŸi takdirde patent alınmış olur. 

 

Patent No Sorgulama

Patent numarası, buluÅŸ sahibi ad-soyadı, baÅŸvuru sahibi ad-soyadı veya unvanı, vekil varsa vekil adı, buluÅŸ baÅŸlığı veya IPC sınıfı girilerek sorgulanabilmektedir. Henüz yayınlanmamış baÅŸvurular TÜRKPATENT çaÄŸrı merkezinden öÄŸrenilebilmektedir.

 

​Tasarım Tescili Nedir?

Tasarım tescili, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin, çizgi, ÅŸekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümünün TÜRKPATENT nezdinde belgelendirilmesidir.

 

​Faydalı Model Nedir?

Faydalı model, buluÅŸun yeni  ve sanayiye uygulanabilir olması ÅŸartıyla verilen belgedir.

 

​Coğrafi İşaret Nedir?

CoÄŸrafi iÅŸaret, temel olarak benzerlerinden farklılaÅŸmış ve bu farkı kaynaklandığı yöreye borçlu olan bir yöresel ürün adını ifade eder. Bu anlamda coÄŸrafi iÅŸaret, belirgin bir niteliÄŸi, ünü veya diÄŸer özellikleri bakımından kökenin bulunduÄŸu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeÅŸleÅŸmiÅŸ bir ürünü gösteren iÅŸarettir. CoÄŸrafi iÅŸaretler menÅŸe adı ve mahreç iÅŸareti olarak ikiye ayrılmaktadır.

 

​Yurtdışında Marka Tescili

Uluslararası marka tescil baÅŸvurusu, Madrid Protokolüne taraf olan bir ülkede gerçek ve etkin sınaî veya ticari bir kuruluÅŸu olan veya o ülkede yerleÅŸik olan veya o ülkenin tabiiyetinde olan bir gerçek veya tüzel kiÅŸi tarafından yapılabilir. Madrid Sistemi; kuruluÅŸ, yerleÅŸiklik veya tabiiyet açısından Madrid Sisteminin bir üyesiyle gerekli baÄŸlantıya sahip olmayan gerçek veya tüzel kiÅŸiler tarafından kullanılamaz. Madrid BirliÄŸi içerisinde olmayan bir ülkede, marka koruması da saÄŸlanamaz. Uluslararası marka tescilinin saÄŸlanabilmesi için öncelikle ilgili menÅŸe ofiste (TÜRKPATENT), tescilli bir markanın veya bir marka tescil baÅŸvurusunun bulunması zorunludur. Uluslararası marka tescil baÅŸvurusunun, menÅŸe ofis (TÜRKPATENT) aracılığıyla WIPO’ya yapılması zorunludur. Madrid protokolüne taraf olmayan bir ülkede tescil alınmak isteniyorsa ilgili ülkede (ülkesel) baÅŸvuru yapılması gerekmektedir.