4. SERBEST BÖLGELERDE YATIRIM VE FAALİYETLERE SAĞLANAN DEVLET DESTEKLERİ

4. SERBEST BÖLGELERDE YATIRIM VE FAALİYETLERE SAĞLANAN DEVLET DESTEKLERİ

Serbest bölgeler, serbest ticarete saÄŸladıkları destek hizmetleri, yeni teknolo- jileri uygulama kapasiteleri ve istihdam imkânlarıyla, gerek küresel ölçekte ge- rek ülkemizde önemli kalkınma ve dış ticaret politikası araçları arasındadır.

Serbest bölgeler ile Türkiye’nin diÄŸer yerleri arasında yapılan ticarette dış tica- ret rejimi hükümleri uygulanır. BaÅŸka bir deyiÅŸle, Türkiye’den serbest bölgeye satılan mallar ihracat rejimine, serbest bölgeden Türkiye’ye satılan mallar ise it- halat rejimine tabi olup, serbest bölge kullanıcılarının Türkiye’den ihraç fiyatına (KDV’siz) mal ve hizmet satın alması mümkündür. DiÄŸer taraftan, serbest bölge ile diÄŸer ülkeler ve diÄŸer serbest bölgeler arasında dış ticaret rejimi hükümleri uygulanmaz ve bu husus gümrük prosedürlerine tabi tutulmadan ihracat im- kânı anlamına gelmektedir.

Serbest bölgelerde baÅŸvuru ve faaliyet süresince her türlü bürokrasinin en aza indirilmiÅŸ olması ve bu bölgelerin özel sektör ÅŸirketlerince dinamik bir ÅŸekilde iÅŸletilmesi de ticaret kolaylığı saÄŸlayan bir baÅŸka unsurdur.

Ä°hracata yönelik yatırım ve üretimi teÅŸvik etmek, uluslararası yatırım ve tekno- loji giriÅŸini hızlandırmak, ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve düzenli ÅŸekilde temin etmek, dış ticaret ve finansman hizmetlerinden daha fazla yararlanmak amaçlarıyla 1987 yılında Mersin ve Antalya Serbest Bölgeleriyle hayata geçen serbest bölge uygulaması bugün 18 serbest bölge ile yoluna devam etmekte- dir.