DEPREMZEDELERE HİBE VE KREDİ DESTEĞİ

DEPREMZEDELERE HİBE VE KREDİ DESTEĞİ

Depremzedelere hibe ve kredi desteği Resmi Gazete'de: İki yıl ödemesiz ve faizsiz kredi verilecek, gelir ve puan durumuna bakılmayacak

Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak. Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir işyeri için hibe verilebilecek

6 Şubat depremlerinde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi olan maliklere, hibe ve yapım kredisi desteği verilecek. Krediler, iki yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami on yıl vadeli ve faizsiz olarak kullandırılacak. Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir işyeri için hibe verilebilecek. 

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla, depremzedelere kredi desteği yürürlüğe girdi. 

Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karar kapsamında; 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında; konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, iş yeri için 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacak.

Hibe yardımı ise nakdi olarak konut için 750 bin TL, iş yeri için 400 bin TL'ye kadar yapılacak.

İki yıl ödemesiz, on yıl vadeli ve faizsiz kredi

Krediler, iki yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami on yıl vadeli ve faizsiz olarak kullandırılacak. 

Hak sahipleri en fazla üç bağımsız bölüm için kredi kullanabilecek. 

 

Kredi verilmesine iliÅŸkin esaslar

Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak. Kredi başvuruları, hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nca belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan il müdürlüklerine de yapılabilecek.

Başvurular, il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen kredi miktarı bakımından incelenecek, başvurusu uygun görülen hak sahipleriyle kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanacak.

Kredi geri ödemeleri Bakanlıkça takip edilecek ve kredinin durdurulması veya iptal edilmesi durumunda, kullandırılmış kredilerin ödenmeyen kısımları genel hükümlere göre takip ve tahsil edilecek

Hibe verilmesine iliÅŸkin esaslar

Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir işyeri için hibe verilebilecek. 

Hibe yardımı Bakanlıkça; nakdi olarak konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL olarak veya yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar gözetilerek ayni olarak inşaat malzemesi verilmek suretiyle yapılacak.

İnşaat yapımı için verilecek nakdi ve aynî hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için hak sahiplerine bağımsız bölüm başına 40 bin TL nakit hibe verilecek.

Hibe başvuruları hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan il müdürlüklerine de yapılabilecek.

Başvurular, il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen hibe türü ve miktarı bakımından incelenir ve uygun görülen başvurular onaylanacak.

Kaynak : resmi gazete

 

Â