TEKNOLOJÄ° ODAKLI SANAYÄ° HAMLESÄ°

TEKNOLOJÄ° ODAKLI SANAYÄ° HAMLESÄ°

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Türkiye’de katma deÄŸerli üretimin artırılması amacı doÄŸrultusunda, Bakanlık ve baÄŸlı/ilgili kuruluÅŸları tarafından saÄŸlanan destek ve teÅŸviklerin tek pencereden yönetilerek orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoÄŸunlaÅŸtırılmasına yönelik özel bir programdır.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Makine Sektörü ÇaÄŸrısı aÅŸağıda belirtilen bilgi ve koÅŸullar çerçevesinde 3 Ekim 2019 tarihi itibarıyla açıldı

1. BaÅŸvurular, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı web sitesi olan https://www.hamle.gov.tr adresinde bulunan Program Portalı uygulaması üzerinden çevrim içi olarak alınacaktır.

2. BaÅŸvuru iÅŸlemleri Program Portalı üzerinden, firmalar adına yetkilendirilmiÅŸ gerçek kiÅŸiler tarafından yürütülecek olup, gerçek kiÅŸilerin firmalar adına yetkilendirme iÅŸlemleri, 31/5/2018 tarihli ve 30437 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım TeÅŸvik Belgesi Ä°ÅŸlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine Ä°liÅŸkin Yetkilendirme TebliÄŸinin 5 inci maddesinde sayılan ve örneÄŸi çaÄŸrı duyurusuyla ilgili dokümanlar kısmında sunulan yetkilendirme belgelerinin ıslak imzalı hallerinin ön baÅŸvuru sürecinde elektronik olarak sisteme yüklenmesiyle yapılacaktır. E-TUYS sisteminde ilgili firma adına süresi devam eden yetkilendirmesi bulanan gerçek kiÅŸilerin ayrıca yetkilendirme iÅŸlemi yapması gerekmemektedir.

3. Yetkilendirilmesi yeni yapılan kiÅŸilerin program sürecinde kesin baÅŸvuru iÅŸlemlerini sürdürebilmeleri için ön baÅŸvuru süresinin bitimini müteakiben en geç 15 gün içerisinde ıslak imzalı belgelerin aslının Program Yönetim Ofisine posta yoluyla ulaÅŸtırılması gerekir.

4. ÇaÄŸrı kapsamında sadece Türkiye’de yerleÅŸik sermaye ÅŸirketleri baÅŸvuruda bulunabilecek olup, birden çok tüzel kiÅŸiliÄŸi kapsayacak ÅŸekilde ortaklı baÅŸvuru yapma imkânı bulunmamaktadır.

5. ÇaÄŸrı kapsamında, sadece duyuru ekinde yer alan Makine Sektörü ÇaÄŸrısı Kapsamındaki Öncelikli Ürün Listesi’nde yer alan Armonize Sistem kodlarına sahip ve/veya yenilikçi teknoloji alanları kullanılarak üretilebilecek ürünlerin, üretilmesine yönelik yatırım projeleri için baÅŸvuruda bulunulabilir.

6. BaÅŸvurusu yapılan yatırım projeleri için AR-GE ihtiyacı bulunması durumunda AR-GE sürecine iliÅŸkin bilgilerin de baÅŸvuru kapsamında sunulması gerekmekte olup, projenin AR-GE ve yatırım süreçleri bir bütün olarak deÄŸerlendirilerek karara baÄŸlanacaktır.

7.BaÅŸvurusu yapılan yatırım projelerinin toplam proje büyüklüÄŸü (proje kapsamında öngörülen AR-GE ve yatırım harcamalarının toplam tutarı) 10 Milyon TL’den daha az olamaz.

8. Ön baÅŸvuru süreci içerisinde sundukları bilgilerin incelenmesi neticesinde, yetkilendirme bulunmadığı halde, geçerli yetkilendirme belgelerinin elektronik ortamda sunulmadığı ve 4 ila 7 nci maddelerde sıralanan koÅŸulların saÄŸlanmadığının anlaşıldığı durumda baÅŸvuru sahibine eksikliklerin giderilmesi için bilgilendirme yapılacaktır. Eksiklerini yapılan bilgilendirmede belirtilen süre içerisinde gidermediÄŸi anlaşılan proje baÅŸvuruları kesin baÅŸvuruda bulunma hakkını kaybederek dikkate alınmayacaktır.

9. Kesin baÅŸvuru süresi içerisinde AR-GE ihtiyacı bulunan firmaların ilgili TÜBÄ°TAK destek programı kapsamında AR-GE sürecine iliÅŸkin baÅŸvuru formlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Projelerin AR-GE kısmı için öngörülen tamamlama süresi ek süreler (süre uzatımı) dahil 36 aydan fazla olamaz. Ä°lgili TÜBÄ°TAK destek programına iliÅŸkin detaylar, çaÄŸrı duyurusu sayfasının ilgili dokümanlar kısmında kesin baÅŸvuru süreci baÅŸlamadan önce duyurulacaktır.

KOSGEB, iÅŸletmelerin uluslararası pazara açılmalarına ve ihracat kapasitelerinin geliÅŸtirilmesine katkı saÄŸlanması amacı ile Yurtdışı Destek Programı baÅŸvurularını baÅŸlatmıştır. Proje karşılığı iÅŸletmeler 300.000 TL'ye kadar desteklenebilmektedir.

10. Kesin baÅŸvuru süresi içerisinde, KOBÄ° vasfı taşıyan ve en az 1 (bir) proje paydaşı ile uzlaşı protokolü sunan firmalardan, KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamındaki desteklere de baÅŸvurmak isteyen firmaların, öngörülen yatırım faaliyetlerinin net olarak ayrıştırılabilen bir kısmı için KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamındaki baÅŸvuru formlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Yatırımın KOSGEB desteklerinden yararlanması talep edilen kısmı için öngörülen tamamlama süresi 8 ila ek süreler (süre uzatımı) dahil 36 ay arasında olmak zorundadır. Stratejik Ürün Destek Programına iliÅŸkin detaylar, çaÄŸrı duyurusu sayfasının ilgili dokümanlar kısmında kesin baÅŸvuru süreci baÅŸlamadan önce duyurulacaktır.

11. Öngörülen yatırım faaliyetlerinin KOSGEB tarafından desteklenmeyecek olan kısmı için 2012/3305 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde Stratejik Yatırımların TeÅŸviki uygulaması kapsamında veya 50 Milyon TL ve üzerinde yatırım tutarına sahip projeler için 2016/9495 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde Proje Bazlı TeÅŸvik Sistemi kapsamında teÅŸvik belgesi düzenlenmesi için firmalar talepte bulunabilecektir. Kesin baÅŸvuru süresi içerisinde yatırım teÅŸvik belgesinin düzenlenmesi için gerekli olan bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir.

12. 9 ila 11 inci Maddeler kapsamında talep edilen bütün destekler ve ilgili proje harcamalarının hepsini kapsayacak ÅŸekilde çaÄŸrı duyurusu ekinde yer alan formatta Proje Fizibilitesi Raporunun da kesin baÅŸvuru süresi içerisinde elektronik olarak Program Portalına yüklenmesi gerekmektedir.

13. Kesin baÅŸvurunun tamamlanmasını müteakiben deÄŸerlendirme süreçleri baÅŸlatılacak olup, deÄŸerlendirme faaliyetlerine devam edilebilmesi için çaÄŸrı takviminde öngörülen süre içerisinde Bakanlık tarafından atanan yetkilendirilmiÅŸ bağımsız danışmanlık firması tarafından hazırlanacak olan Bağımsız DeÄŸerlendirme Raporunun elektronik olarak Program Portalına yüklenmesi gerekmektedir.

14. ÇaÄŸrı sürecinde ve desteklerin saÄŸlanması sürecinde kullanılacak form ve ÅŸablonlar çaÄŸrı duyurusunun ilgili dokümanlar bölümünde yer almaktadır.

15. ÇaÄŸrı takviminde öngörülen tarihler ile form ve ÅŸablonlar, ihtiyaç duyulması halinde Program Portalında ilan edilmek suretiyle deÄŸiÅŸtirilebilecektir.

Makine sektörü çaÄŸrısı kapsamındaki öncelikli ürün listesi için tıklayınız.

Kaynak

Destek