TÃœRKÄ°YE KAYITLI Ä°STÄ°HDAM PROJESÄ°

TÃœRKÄ°YE KAYITLI Ä°STÄ°HDAM PROJESÄ°

Almanya Federal Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen, Alman Kalkınma Bankası (KfW) tarafından yönetilen ve KOSGEB tarafından KGF iÅŸ birliÄŸi ile yürütülen “Türkiye Kayıtlı Ä°stihdam Projesi” baÅŸlıyor.

Proje ile, 20 ildeki KOBÄ°’lere yaklaşık 10 milyon Avro tutarında faiz sübvansiyonu ve kredi kefalet desteÄŸi sunulması ve kayıtlı istihdamın artırılması hedefleniyor.

Ankara, Adana, Adıyaman, Batman, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Ä°stanbul, Ä°zmir, KahramanmaraÅŸ, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Malatya, Mardin, Mersin ve Åžanlıurfa’da hayata geçirilen projenin temel amacı; bu illerde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Ölçekli Ä°ÅŸletmelere (KOBÄ°) verilecek mali destekler ile kayıtlı istihdam yaratılması ve var olan istihdamın korunmasıdır.

BaÅŸvuru kriterlerini taşıyan KOBÄ°’ler, 2,5 milyon TL’ye kadar ve 24 ay vadeli olarak sunulan kredileri iÅŸletme sermayesi, ekipman satın alımları veya yatırım finansmanı gibi bir dizi amaç için kullanabilir. Kredi geri ödemeleri her üç aylık dönemde ve eÅŸit taksitlerle yapılacak.

KOBÄ°’ler; T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Ä°ÅŸ Bankası ÅŸubeleri aracılığıyla kredi baÅŸvurularını gerçekleÅŸtirebilirler.

Türkiye Kayıtlı Ä°stihdam Projesi iki mekanizmadan oluÅŸmaktadır:

I.        Kefalet Mekanizması

BMZ tarafından tahsis edilen 3,5 milyon Avro’luk bütçe ile fonlanan Kefalet Mekanizması kapsamında, programa katılan bankalar Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) sunduÄŸu portföy garantisinden faydalanacak ve kredi riskini KGF ile paylaÅŸacaklar.

Program kapsamında kullandırılacak KOBÄ° kredilerinde KGF teminat oranı %80 olarak belirlenmiÅŸtir. Bu sayede özellikle teminat sıkıntısı yaÅŸayan KOBÄ°’lerin finansmana eriÅŸimlerinin artırılması hedeflenmektedir.

II.        Faiz Sübvansiyonu

Kayıtlı istihdam yaratan KOBÄ°’lere sunulacak faiz sübvansiyonu desteÄŸi ile iÅŸletmelerin uygun koÅŸullarla finansmana eriÅŸmeleri saÄŸlanacaktır.

Kayıtlı istihdam taahhütlerini yerine getiren iÅŸletmeler her 3 ayda bir yaptıkları faiz ödemelerinin %40’ını KOSGEB’ten geri alabilecekler. Kadın ve gençler için istihdam yaratan KOBÄ°’lerde faiz desteÄŸi %60’a kadar çıkacak.

Faiz sübvansiyonu mekanizması, BMZ tarafından tahsis edilen 5,635 milyon Avro'luk bütçe ile fonlanmaktadır.

Proje Çıktıları

BMZ tarafından finanse edilen Türkiye Kayıtlı Ä°stihdam Projesi, kefalet ve faiz sübvansiyonu mekanizmaları ile en az 475 iÅŸletmeye ulaÅŸmayı ve en az 950 kiÅŸilik istihdamın yaratılmasını veya korunmasını hedefliyor. SaÄŸlanan destek ile, 20 ilde faaliyet gösteren KOBÄ°’ler için 25 milyon Avro tutarında kredi hacmi yaratılması bekleniyor.