KURBAN BAYRAMINIZ MÃœBAREK OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ MÃœBAREK OLSUN

Kurban; Allah ile yakınlaÅŸmanın, O’nun yolunda fedakarlığın O’na karşı samimiyetin, O’nun emirlerine boyun eÄŸmenin, O’na karşı gelmekten sakınmanın sembolik bir ifadesi, mülkün sahibinin yalnızca O olduÄŸunu kabul ederek, bizlere verdiÄŸi nimetlere karşı ÅŸükrümüzün göstergesidir. Ä°nsanlık tarihinin baÅŸlangıcından beri var ola gelen Kurban, Hz Adem (A.S)’in iki oÄŸlu tarafından Allah’a sunulması istenirken aranan takva[1] ve samimiyet, Hz Ä°brahim (A.S) ve oÄŸlu Hz. Ä°smail (A.S)’ in sınandığı o büyük imtihan neticesinde beklenen teslimiyet, fedakarlık ve adanmışlıktır…

Hanefi mezhebinde dinen zengin sayılan, akli melekeleri yerinde, buluÄŸa ermiÅŸ ve mukim (yolcu olanların da mukimlerle birlikte kurban kesmesinde bir beis yoktur) olan her Müslümana vacip, Hanefilerin dışında kalanlara göre ise; müekked sünnettir. Kurban; belirli ÅŸartları taşıyan hayvanların belirlenmiÅŸ olan günlerde usulünce Allah için kesilmesidir.

Sahih hadisler ışığında, hicretin ikinci yılından itibaren meÅŸru kılındığını öÄŸrendiÄŸimiz Kurban Bayramı, Zilhicce ayının 10. 11. 12. 13. günleridir. Peygamber Efendimiz (S.A.S) ‘in de hayatı boyunca bu ibadeti bizzat yerine getirdiÄŸi ashabını da bu konuda teÅŸvik ettiÄŸini görmekteyiz.

Kurban ibadetinin dini açıdan meÅŸruiyetinin önemi ve deÄŸeri, bir bakıma sosyal ve ictimai hayata olan katkısıyla da ortaya çıkmaktadır. Åžöyle ki; Peygamber Efendimizin tavsiyesi ile günümüze kadar Müslümanlar için taşıdığı anlam ve kurban etlerinin deÄŸerlendirilmesine dair yapılan uygulamalar bunun en büyük göstergesidir. Bu itibarla, üçte birinin yoksullara dağıtılması, üçte birinin akraba ve komÅŸulara ikram edilmesi, üçte birinin de aile efradına ayrılması uygun olan davranıştır. Senede bir kez bile evine et alıp yiyemeyenlerin gözetilmesi, bencillikten, cimrilikten kurtulup paylaÅŸma ve yardımlaÅŸmanın ulvi mertebelerine ulaÅŸma, birlik beraberlik ve kardeÅŸlik baÄŸlarının canlı tutulması amacını gütmektedir.

Fıkhi hükmü açısından farklı görüÅŸler olsa da hem kurban kesenin ÅŸükrü, hem ihtiyaç sahibi olup da kurban kesemeyenler için Rabbimizin ikramı olarak görmek gerekir. BaÅŸka bir açıdan ise; Rabbimizin yolunda kendimizden neleri kurban edebildiÄŸimiz konusunda düÅŸünmeye, kötü duygulardan ve davranışlardan uzaklaÅŸma ve arınmaya sevk eden bir ibadettir Kurban.

Bu vesile ile tüm Ä°slam âleminin kurban bayramı mübarek, kesilen kurbanlarımız Rabbimizin katında makbul olması duasıyla… “De ki: Benim namazım, (her türlü) ibadetim, hayatım ve ölümüm, hepsi âlemlerin rabbi olan Allah içindir.” (En’am,6/1


Kaynak: DÄ°YANET