KOSGEB KREDİ FAİZ DESTEK PROGRAMI

KOSGEB KREDİ FAİZ DESTEK PROGRAMI

KOSGEB’den KOBİ’lere nefes aldıracak kredi faiz desteği başvuruları başladı

 

KOSGEB’in girişimcilik destek programından yararlanan ya da yararlanmayı planlayan girişimcilerimize, 50 bin liraya kadar yeni bir kredi programı başlatıyoruz. İlk defa uygulanacak bu mekanizmayla, 50 bin liraya kadar alınan kredinin 10 puanlık finansman maliyetini KOSGEB karşılayacak.

 

Banka tarafından işletmelere kullandırılacak; işletme, makine teçhizat ve acil destek kredilerinin faiz/kâr payı masraflarına, bütçe imkânları dâhilinde, KOSGEB tarafından belirlenen puan oranında ve koşullarında destek verilecek.

 

İşletmelerin türleri; faaliyet alanı, özellikleri ve daha önce yararlandıkları destek türüne göre, “Girişimci İşletmeler” ve “Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler” olarak KOSGEB tarafından belirlenecek.

Birden fazla işletme türü kapsamına giren işletmeler, en yüksek limite sahip işletme türü limitlerinden yararlandırılacak.

Kredi Faiz Desteği geri ödemesiz (HİBE) olarak uygulanır.

 

KOSGEB tarafından desteklenecek faiz/kâr payı oranı, işletmenin destek puanı kadardır. Her bir kredi türü için puan, vade ve kredi üst limitleri KOSGEB tarafından işletmenin türüne göre belirlenir.

 

 İşletme ve Makine Teçhizat Kredileri aşağıdaki limit ve vadelerde desteklenir:

  1. Girişimci İşletme için kredi üst limiti azami 50.000 (ellibin) TL, girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda 70.000 (yetmişbin) TL’dir.

 

(b) Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletme için kredi üst limiti azami 500.000 (Beşyüzbin) TL’dir.

 

(c) Tüm işletme türleri için, işletme kredilerinde vade azami 18 ay, makine teçhizat

kredilerinde azami 36 ay’dır.

 

Acil Destek Kredisi için üst limit, KOSGEB İcra Komitesi tarafından belirlenir. Vade 36 aydır.

 

Acil Destek Kredisi için tahsis edilmiş üst limit, İşletme Kredisi ve Makine Teçhizat Kredisi için işletme türü bazında belirlenmiş kredi üst limitlerine dâhil değildir.

—: KOSGEB desteği ile işini kurmuş faal işletmeler 

—Proje odaklı işletme(200.000 TL) :Projesi KOSGEB ya da diğer kamu kaynakları ile desteklenmek üzere onaylanmış veya KOSGEB Destek Programları kapsamında, Genel Destek Programı ve Kredi Faiz Desteği dışındaki destek programlarından Yararlanmış işletmeler (yalnızca Girişimcilik Destek Programından yararlanan işletmeler hariç)

—Teknoloji tabanlı işletme(300.000 TL) :Ar-Ge ve inovasyon projesi KOSGEB ya da diğer kamu kaynakları ile desteklenmek üzere onaylanmış ve/veya patent belgesi ile korunan veya yeni bir ürün/hizmetin üretilmesi, kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin uygulamaya alınması, ürün veya süreçlerinin pazara uygun biçimde ticarileştirilmesi faaliyetleri yürüten işletme 

—Stratejik ve öncelikli sektörlerdeki işletme (500.000 TL): İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) tarafından tanımlanan orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerinde yer alan, projesi KOSGEB ya da diğer kamu kaynakları ile desteklenmek üzere onaylanmış işletmeler.

 

 

Anlaşmalı Bankalar : Kuveyt Türk Halkbank Vakıfbank Ziraat Bankası Akbank İşbank Denizbank Finasbank TEB Yapı Kredi Bankası