KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı

KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı

KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve Ä°novasyon Destek Programı 2021 yılı proje çaÄŸrısını Bakan Varank duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB'in yeniden kurguladıkları Ar-Ge programı hakkında, "Ä°malat sanayisinde destekleyeceÄŸimiz öncelikli iki sektörü belirledik, biri otomotiv diÄŸeri elektronik. Program kapsamında orta büyüklükteki iÅŸletmelere 6 milyon, küçük ölçekli iÅŸletmelere de 1,5 milyon liraya kadar destek saÄŸlayacağız." açıklamasında bulundu

Kimler Yararlanabilir?

• KOBÄ°’ler
• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler
• GiriÅŸimciler

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

• Program ile yeni bir ürün, yeni bir süreç ve/veya yeni bir hizmet üretmek veya iyileÅŸtirmek için bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikirler geliÅŸtiren projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca deÄŸiÅŸen pazar taleplerine ve teknolojik geliÅŸmelere uyum saÄŸlanması amacıyla yeni ürünlerin üretilmesi amaçlanmaktadır.
• Proje süresi en az 8, en fazla 24 aydır.
• Proje kapsamında saÄŸlanan desteklerden Nitelikli Personel Giderleri DesteÄŸi %100 oranında, diÄŸer unsurlar ise %75 oranında hibe ÅŸeklinde desteklenmektedir. Alınacak makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda destek oranı %90’a çıkmaktadır.

DESTEKLER

• Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımları DesteÄŸi: DesteÄŸin üst limiti 150.000 TL hibe ve 300.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 450.000 TL olup; makine-teçhizat yeni veya 2. el olabilmektedir.
• Nitelikli Personel Giderleri DesteÄŸi: Tam zamanlı mevcut veya yeni istihdam edilecek personel için asgari önlisans mezunlarına ve 1 yıl içinde lisans mezunu olabilecek öÄŸrencilere, net asgari ücretin günlük tutarının belirli katsayılarla çarpımı sonucu elde edilecek tutarda aylık ödeme yapılır. Destek üst limiti 150.000 TL olup;
iÅŸletmesini sermaye ÅŸirketi olarak kuran giriÅŸimciler mezuniyet durumuna bakılmaksızın kendisi ve projede görevli bir ortağı için de söz konusu destekten yararlanabilir. Bu durumda eÄŸer öÄŸrenim durumu belirlenen kriterlerin altında kaldıysa katsayı düÅŸürülür.

DESTEKLER

• Sınai Mülkiyet Hakları Giderleri DesteÄŸi: Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Tescil, Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgeleri için en fazla 100.000 TL hibe verilebilmektedir.
• Test-Analiz ve Belgelendirme DesteÄŸi: Test, analiz, kontrol-muayene, kalibrasyon, ürün belgelendirme giderleri, en fazla 100.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

 DESTEKLER

Proje Danışmanlık DesteÄŸi: Yalnızca danışmanlık desteÄŸinin üst limiti 20.000 TL’dir.
• EÄŸitim DesteÄŸi: Yalnızca eÄŸitim desteÄŸinin üst limiti 20.000 TL’dir.
• Proje Tanıtım DesteÄŸi: Tanıtım ürünü giderleri en fazla 10.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.
• Yurtiçi/Yurtdışı Ziyaret DesteÄŸi: Kongre/Konferans/Fuar/Teknolojik Ä°ÅŸbirliÄŸi Ziyaretleri, yurt içi ziyaret başına 5.000 TL, yurt dışı ziyaret başına 10.000 TL, toplam 20.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.
• Ä°ÅŸletme KuruluÅŸ Giderleri DesteÄŸi: Gerçek kiÅŸi statüsünde kurulmuÅŸ iÅŸletmelere 5.000 TL, sermaye ÅŸirketi statüsünde kurulmuÅŸ iÅŸletmelere 10.000 TL destek saÄŸlanır.

KOSGEB: Ar-Ge, Ür-Ge ve Ä°novasyon Destek Programı

KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve Ä°novasyon Destek Programı ile Ar-Ge ve Ä°novasyon ile Ür-Ge projelerini desteklemektedir. Hem GiriÅŸimciler hem de KOSGEB’in desteklediÄŸi sektörlerde faaliyet gösteren KOBÄ°’ler Ar-Ge ve Ä°novasyon Projeleri ile destekten yararlanabilirken Ür-Ge projeleri için sadece KOSGEB’in desteklediÄŸi sektörlerde faaliyet gösteren KOBÄ°’ler baÅŸvuru yapabilirler. KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve Ä°novasyon Destek Programı’na herhangi bir tarihte baÅŸvuru yapılabilmektedir; ancak KOSGEB bu program kapsamında çaÄŸrılı programlar da düzenleyebilir. Yararlanıcının aynı anda sadece bir Ar-Ge, Ür-Ge ve Ä°novasyon projesi desteklenir. Yararlanıcının projesini tamamlaması halinde yeni bir proje sunabilir.


Kaynak: yatırımadestek

Destek: PROTÄ°ME