KOBÄ°LERE 600 MÄ°LYON DOLAR DESTEK

KOBÄ°LERE 600 MÄ°LYON DOLAR DESTEK

Kobilere 600 milyon dolar destek KOSGEB - dünya bankası – jıca mikro ve küçük iÅŸletmelere hızlı destek programı ile verilmesi hedefleniyor.

KOSGEB'in pandemiden olumsuz etkilenen imalatçı mikro ve küçük iÅŸletmelere yönelik faizsiz destek programında ikinci etap baÅŸvuruları bugün baÅŸlıyor. Hızlı destek programının ikinci fazına baÅŸvurularda koÅŸullar da esnetildi.

Desteklerden yararlanabilecek iÅŸletmelerde ciro kaybı yaÅŸamayan ve daha önce iÅŸe devam kredisi ile KOSGEB giriÅŸimcilik kredisi kullananlar da kapsama alındı. Ayrıca, kamuya olan borcunu yapılandıracağını bildiren iÅŸletmelerin de baÅŸvurusu alınacak ancak borcun yapılandırıldığı tespit edildikten sonra ödeme yapılacak. Belirlenen destek tutarı, birbirini izleyen 3 ay içinde ödenecek. Ä°ÅŸletmeler, 2024 yılında baÅŸlayacakları geri ödemeleri iki yılda tamamlayacak. Ödemeler, 4'er ay arayla 6 taksitte olacak. Pandemiden olumsuz etkilenen imalatçı mikro ve küçük iÅŸletmelere yönelik mayıs ayında uygulanan hızlı destek programının ikinci fazına baÅŸvurular, ilk programı göre biraz daha esnetilerek baÅŸladı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Nisan sonunda duyurduÄŸu destek programı kapsamında mikro iÅŸletmelere 30 bin lira, küçük iÅŸletmelere 75 bin liraya kadar faizsiz destek verilecek. Geri ödemeler 2024 yılında baÅŸlayacak.

CÄ°RO KAYBI ÅžARTI KALDIRILDI

Programın ilk aÅŸamasında pandemiden en çok etkilenen iÅŸletmelerden, 2020 yılında 2019'a göre ciro kaybı yaÅŸayanlar yararlanabiliyordu. DesteÄŸin ikinci fazında ciro kaybı ÅŸartı kaldırılarak, ciro artışı olmayanların da yararlanması öngörüldü. Yani 2020'de 2019'a göre net satış hasılatı karşılaÅŸtırıldığında, gelir artışı olmayan iÅŸletmeler bu programdan yararlanabilecekler.

Faizsiz kredide ikinci dönem

Ä°lk programdan farklı olarak bu kez Ä°ÅŸe Devam Kredisinden 250 bin liraya kadar kullanmış olan iÅŸletmeler ile daha önce KOSGEB'den giriÅŸimcilik kredisi almış olan iÅŸletmeler de ikinci destekten yararlanabilecekler. Kamuya olan borcunu yapılandıracağını bildiren iÅŸletmelerin baÅŸvurusu alınacak, ancak ödeme aÅŸamasında borcun yapılandırıldığı tespit edildikten sonra ödeme yapılacak.

Arada bankanın olmayacağı destek paketinde, firmaların parası KOSGEB tarafından birbirini takip eden 3 ay içinde ödenecek. Mikro iÅŸletme kobilere 30 bin lira, küçük iÅŸletme kobilere ise 75 bin lira destek alacak. Firmalar bu kredilerin geri ödemesine 2024 yılında baÅŸlayacaklar ve 4'ey ay arayla 6 taksitte ödeyecekler. BaÅŸka bir ifade ile kredilerin ödemesi 2026 yılında tamamlanmış olacak.

Destek: PROTÄ°ME