KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı

KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı

Amaç

Bu programın amacı, küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerin yeÅŸil dönüÅŸüm konusunda mevcut durumlarının tespit edilerek sorun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu konuda gerekli stratejilerin oluÅŸturulması, bu stratejiler doÄŸrultusunda kapasitelerinin geliÅŸtirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

Destek programından yararlanma koşulu ve başvuru

Destek programından yararlanılabilmesi için Ä°ÅŸletmenin; Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kiÅŸi statüsünde olması ve KBS’de kayıtlı ve aktif durumda olması gerekir.

Destek programına baÅŸvuru YeÅŸil DönüÅŸüm Destek Programı baÅŸvuru formu ile birlikte taahhütnamenin onaylanmasıyla KBS üzerinden yapılır. Destek programının baÅŸlangıç tarihi; baÅŸvurunun uygulama birimi tarafından uygun bulunarak onaylandığı tarihtir.

Destek programının süresi iÅŸletme için 2 (iki) yıldır. (2) Ä°ÅŸletmeler, destek programının tamamlandığı tarihten itibaren, bir defaya mahsus olmak üzere baÅŸvuru yapması ÅŸartı ile destek programından yeniden yararlanabilir. Ancak, iÅŸletmeler, yararlandığı ilk destek programındaki destekler için ikinci destek programında yararlanamazlar.

Destek programı kapsamındaki destekler

a) Elektrik motorları etüt hizmeti desteÄŸi

b) Elektrik motorları değişim giderleri desteği

c) Enerji etüt hizmeti desteÄŸi

ç) Verimlilik artırıcı giderler desteÄŸi

Elektrik motorları etüt hizmeti desteÄŸi

Ä°ÅŸletmelerin elektrik motoru deÄŸiÅŸimi konusunda mevcut durumlarını tespit ederek ihtiyaçlarını belirlemelerine yönelik alacakları etüt hizmetine destek verilir. Ä°aÅŸe, ulaşım, konaklama, vb. giderler desteklenmez.

Elektrik motorları değişim giderleri desteği

Ä°ÅŸletmelerin elektrik motorları etüt hizmeti desteÄŸinde belirlenen ihtiyaçlarına yönelik motor deÄŸiÅŸim giderine destek verilir.

Enerji etüt hizmeti desteÄŸi

Ä°ÅŸletmelerin enerji verimliliÄŸi konusunda mevcut durumlarını tespit ederek ihtiyaçlarını belirlemelerine yönelik alacakları etüt hizmetine destek verilir. Ä°aÅŸe, ulaşım, konaklama, vb. giderler desteklenmez.

Verimlilik artırıcı giderler desteği

Ä°ÅŸletmelerin enerji etüt hizmeti desteÄŸinde belirlenen ihtiyaçlarına yönelik verimlilik artırıcı giderlerine destek verilir.

Destek programı kapsamında iÅŸletmelerin destek üst limit ve oranları

Bu destek programı kapsamında saÄŸlanan desteklerin üst limit ve oranları ekli tabloda verilmiÅŸtir.

Destek süreci

Ä°ÅŸletme, destek kalemlerine iliÅŸkin mal ve hizmet alımını gerçekleÅŸtirerek ödemeye esas belgeleri KBS üzerinden sunar. Destek ödemesi ile ilgili istisnai bir uygulama olacaksa bu durum programın uygulama esaslarında ayrıca belirtilir.

KOSGEB birimi, söz konusu belgeleri inceleyerek iÅŸletmenin banka hesabına destek ödemesini yapar. Ancak iÅŸletmenin talebi halinde, destek ödemesi hizmetin alındığı hizmet saÄŸlayıcının banka hesabına da yapılabilir.

Elektrik Motorları Etüt Hizmeti ve Enerji Etüt Hizmetini Kimler Verebilir?

YeÅŸil dönüÅŸüm destek programı kapsamında etüt hizmeti hizmet saÄŸlayıcılarına KOBÄ° Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden yetki verilmesi için; aÅŸağıdaki tabloda belirtilen niteliklere sahip kiÅŸiler/iÅŸletmeler YeÅŸil DönüÅŸüm Destek Programı Etüt Hizmetleri Hizmet SaÄŸlayıcı BaÅŸvuru Formu ile Ä°lgili BaÅŸkanlık Birimine baÅŸvuru yapar.

ENERJÄ° ETÜT HÄ°ZMETÄ°

  • Sanayi sektöründe yetkilendirilmiÅŸ EVD ÅŸirketleri
  • Sanayi kategorisinde Etüt Proje Sertifikasına sahip kiÅŸiler
  • Enerji Sistemleri MühendisliÄŸi mezunu olanlardan sanayi sınıfında Enerji Yöneticisi sertifikasına sahip olan kiÅŸiler
  • Sanayi sektöründe EVD ÅŸirketleri

 

(*) Elektrik Motorları Etüt Hizmeti DesteÄŸi kapsamında elektrik motorları etüt hizmeti baÅŸlangıç tarihinden önceki son 12 (on iki) ay içinde toplam enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan iÅŸletmeler için 1.500 (binbeÅŸyüz) TL, 50 TEP’ten 100 TEP’e kadar olan iÅŸletmeler için 2.500 (ikibinbeÅŸyüz) TL’dir.

(**) Elektrik Motorları DeÄŸiÅŸim Giderleri DesteÄŸi kapsamında elektrik motorları etüt hizmeti baÅŸlangıç tarihinden önceki son 12 (on iki) ay içinde toplam enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan iÅŸletmeler için 60.000 (altmışbin) TL, 50 TEP’ten 100 TEP’e kadar olan iÅŸletmeler için 100.000 (yüzbin) TL’dir.