KALKINMA AJANSLARI KOVÄ°D19 PROJESÄ°

KALKINMA AJANSLARI KOVÄ°D19 PROJESÄ°

Kalkınma ajansları, KOVÄ°D-19 atağına kalktı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Ülkemizdeki tüm kalkınma ajanslarının, bu hastalıkla mücadele için yapacakları yenilikçi çalışmalara destek vereceÄŸiz” ÅŸeklinde seslendiÄŸi kalkınma ajansları bu eksende Kovid-19 ile mücadele uygulanacak tedbirleri belirledi. Üç aÅŸamalı plan kapsamında Kovid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programıyla; salgın riskinin yayılımını en aza indirmeye yönelik acil çözüm sunan projeler desteklenecek. Virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması, halk saÄŸlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları, salgının ülke, bölge ekonomisine olumsuz etkilerinin azaltılması temel öncelik olacak. Süre ertelemeleri kapsamında ise ajans desteklerine baÅŸvuru 2 ay ötelendi, uygulaması devam eden projelere iliÅŸkin sözleÅŸmeler de 2 ay uzatıldı. Salgın sonrası iyileÅŸtirme çalışmaları kapsamında da bölgelerdeki sosyo-ekonomik etkilerinin iyileÅŸtirilmesine dönük çalışmalara da ÅŸimdiden baÅŸlanacak. En çok etkilenen sektörler ve toplum kesimleri için yapılabilecekler bölgesel düzeyde tespit edilip, raporlanacak.

“ÜÇLÜ” VE GÜÇLÜ KORUMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kovid-19 ile mücadelede çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. TÜBÄ°TAK MAM’da aşı geliÅŸtirme çalışmaları devam ederken, Bakanlık da ilk günlerden itibaren üretimin bütün cephelerinde faaliyet gösteren sektör meclisleri, organize sanayi bölgeleri ve sanayi odaları ile istiÅŸare yürüttü. Teknopark firmaları ekonomik açıdan zorluk yaÅŸamasınlar diye kiralar konusunda kritik adım atılarak yönetici ÅŸirketlere, kuluçka firmalarından ve teknoparklarda yer alan restoran ve kafe gibi ticari iÅŸletmelerden 2 ay boyunca kira almamaları hususunda talimat gönderildi. Teknopark kampüslerinde ar-ge ve tasarım alanında çalışan firmaların da ‘2 aylık kiraları ertelendi, ödeme planlarında da kolaylık saÄŸlandı. Bakanlık ardından KOSGEB’in 3’lü koruma paketini devreye aldı. Salgında, en çok ihtiyaç duyulan; dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi saÄŸlık ürünlerinin yerli üretimine iÅŸletme başına 6 milyon liraya kadar destek paketini hayata geçirdi. Kovid-19’un teÅŸhis ve tedavisinde kullanılan ürünler TÜBÄ°TAK “KOBÄ° Ar-ge BaÅŸlangıç Destek Programı çerçevesinde desteklenirken, salgın ile ilgili dünyadaki, ülkemizdeki akademik araÅŸtırma ve makalelere yer vermek üzere covid19.tubitak.gov.tr portalı açıldı.

NEGATÄ°F ETKÄ°LER ERÄ°TÄ°LECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı son olarak da kalkınma ajansları aracılığıyla Kovid-19 ile mücadele uygulanacak üç aÅŸamalı planını devreye alıyor. Planın birinci aÅŸamasını Kovid-19 ile Mücadele Ve Dayanıklılık Programı oluÅŸturdu. Bu programla salgın riskinin ülkemizde yayılımını en aza indirmeye yönelik acil çözüm sunan projeler desteklenecek. Programın üç temel önceliÄŸini de virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması, halk saÄŸlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları, salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılması oluÅŸturdu.

220 MÄ°LYONLUK BÜTÇE

Kovid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programının bütçe büyüklüÄŸü ve programdan kimlerin yararlanacağı da belli oldu. Programa göre; yenilikçi uygulama geliÅŸtirenler desteklenirken, programdan kamu kurum ve kuruluÅŸlarıyla birlikte, sivil toplum örgütleri ile firmalar yararlanabilecek. Türkiye genelindeki 26 ajansın hepsi bu süreçte olacak. Haftanın her günü elektronik olarak baÅŸvuru yapılabilecek. Programın toplam bütçe büyüklüÄŸü de yaklaşık 220 milyon lira olarak belirlendi. Bir ay süreyle askıda kalacak programa baÅŸvurular üç gün içinde sonuçlandırılacak.

2 AY UZADI

Kovid-19 ile mücadele uygulanacak tedbirlerden ikincisi ise süre ertelemeleri oldu. Bu tedbirle ajans desteklerine baÅŸvuru süresi 2 ay ötelendi. Uygulaması devam eden projelere iliÅŸkin sözleÅŸme süreleri de 2 ay süreyle uzatıldı.


UYANIÅž BAÅžLAYACAK

Planın üçüncü aÅŸaması ise salgın sonrası iyileÅŸtirme çalışması olacak Bu kapsamda, tüm kalkınma ajansları, Kovid-19 salgınının bölgelerindeki sosyo-ekonomik etkilerinin iyileÅŸtirilmesine dönük çalışmalara ÅŸimdiden baÅŸlayacak. Salgından en çok etkilenen sektörler ve toplum kesimleri için yapılabilecekler bölgesel düzeyde tespit edilip, raporlanacak. Bu raporlar ulusal düzeyde yapılacak çalışmalara da girdi teÅŸkil edecek.

Kaynak: sanayi bakanlığı

Destek: