İŞKURDAN ENGELLİLERE HİBE DESTEĞİ

İŞKURDAN ENGELLİLERE HİBE DESTEĞİ

Ä°ÅžKUR ENGELLÄ° HÄ°BE DESTEĞİ BAÅžVURULARI baÅŸladı. Engelli vatandaÅŸlarımızın kendi iÅŸlerini kurmalarını amaçlayan hibe destek programıdır.Engelli vatandaÅŸlarımızın hazırladıkları projeler, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile sosyal tarafların temsilcilerinden oluÅŸan Komisyon tarafından deÄŸerlendirilecektir. Kabul edilen her bir proje için 65.000 TL’ye kadar hibe desteÄŸi saÄŸlanacaktır.
BaÅŸvurular 16 Nisan 2021 tarihine kadar e-Devlet” üzerinden gerçekleÅŸtirilecektir.
Elden veya posta ile yapılan proje başvuruları kabul edilmeyecektir.

Başvuru şartları

1. Ä°ÅžKUR ’a engelli kaydı olmak,

2. Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeÅŸitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle iÅŸgücünün en az % 40’ından yoksun olduÄŸuna iliÅŸkin “SaÄŸlık Kurulu Raporuna” sahip olmak,

3.  18 yaşını tamamlamış olmak,

4.Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak,

5. Ä°ÅžKUR’a herhangi bir borcu bulunmamak,

6. Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı iÅŸyeri/iÅŸletme olmamak, (Proje baÅŸvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak),

7. Ä°ÅŸyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek,

8. Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak,

9. Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak,

10. Herhangi bir icra dosyası bulunmamak, (Komisyon tarafından kabul edilen projelerin sözleÅŸme imzası öncesinde https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresinden kiÅŸinin icra dosyasının olup olmadığı sorgulaması yapılacaktır)

11. BüyükbaÅŸ ve KüçükbaÅŸ Hayvan YetiÅŸtiriciliÄŸi projelerinde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan YetiÅŸtiriciliÄŸi” belgesine, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesine (sertifikasına) son baÅŸvuru tarihi itibariyle sahip olmak.

 

BaÅŸvuru Belgeleri

  1.  GiriÅŸimcilik eÄŸitim programı sertifikası,
  2. Adli sicil kaydı sorgulama belgesi,
  3. Vergi Dairesinden proje baÅŸvuru tarihinden önceki bir ay içinde alınmış, proje sahibinin güncel vergi mükellefiyet durumunu gösterir belge,
  4. Kurulacak iÅŸin konusu ile ilgili mevzuatında zorunlu belge istenmesi durumunda, bu mesleki bilgiyi gösteren diploma, sertifika gibi belgeler,
DÄ°ÄžER BELGELER
  1. Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörlerinde sunulacak projelerde, Tarım ve Orman Ä°l/Ä°lçe Müdürlüklerinden alınacak “Ä°ÅŸletme Belgesi” (Ä°ÅŸletmesi olmayanların iÅŸletmesi olmadığına iliÅŸkin yazıyı, pasif iÅŸletmesi olanların proje baÅŸvuru tarihinden geriye doÄŸru son 1 yıl içerisinde iÅŸletmede hayvan hareketliliÄŸi olup olmadığına iliÅŸkin yazıyı eklemesi gereklidir.)
  2.  Faaliyet alanı BüyükbaÅŸ ve KüçükbaÅŸ Hayvan YetiÅŸtiriciliÄŸi olan projelerde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan YetiÅŸtiriciliÄŸi” belgesi, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesi (sertifikası),
  3.  Emekli olmadığını gösterir belge.

DESTEKLENEN UNSURLAR

Komisyon değerlendirmesi sonrasında kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelerde, başvuru sahibinin talep etmesi halinde, aşağıdaki maliyetler karşılanabilecektir:

1.KuruluÅŸ iÅŸlemleri desteÄŸi: Ä°ÅŸyeri kuruluÅŸu için yapılan resmi iÅŸlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 5.000 TL.

2.Ä°ÅŸletme gideri desteÄŸi: SözleÅŸme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak iÅŸletme giderlerinin (su, elektrik, iletiÅŸim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek ÅŸekilde yıllık toplamda en fazla 15.000 TL.

3. DemirbaÅŸ desteÄŸi: SözleÅŸme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere iÅŸletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 45.000 TL.

DESTEKLENMEYEN UNSURLAR

1.Projelerde; depozito,su, elektrik, iletiÅŸim vb. abonelik ücretleri,çalışanların ücretleri, iÅŸlenerek veya doÄŸrudan satılacak ürünlerin bedelleri,vergi, resim, harç (Ä°ÅŸyeri KuruluÅŸu için yapılan zorunlu harç ödemeleri hariç), çeÅŸitli üyelik ücretleri, cezalar,iÅŸin konusu ile doÄŸrudan ilgisi olmayan ve iÅŸin kurulmasına engel olmayan demirbaÅŸ ve diÄŸer malzemelerin bedelleri,kurulmuÅŸ bir iÅŸletmenin geliÅŸtirilmesini, deÄŸiÅŸtirilmesini amaçlayan giderler,engellilerin eriÅŸebilirliklerini saÄŸlayıcı olması ÅŸartı ile inÅŸaat, tadilat ve bakım giderlerinin toplam kuruluÅŸ desteÄŸinin yüzde 10’unu aÅŸan kısmı desteklenmeyecektir.

DESTEKLENMEYEN

2.Ä°ÅŸletme Gider Kaleminden tarım ve hayvancılık projeleri hariç olmak üzere aylık kira giderinin %60’nı ve toplamda 6.000TL’yi geçmeyecek kadarı karşılanır. Ä°ÅŸkur dan Kira giderinin ödenebilmesi için iÅŸletmenin kira sözleÅŸmesi ve bankaya ilgili mevzuat gereÄŸi kira bedeli olarak yatırıldığına dair dekontun/ödeme belgesinin ibrazı zorunludur. Ä°ÅŸletme kirası için stopaj ve ortak giderler de desteklenmez.

Proje kapsamında; proje sahiplerinin üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından ve bunların sahip/ortak oldukları iÅŸletmelerden; iÅŸyeri kiralanması, hayvan ve demirbaÅŸ malzeme alımı yapılamaz.


Kaynak: iÅŸkur