İŞKUR İşbaşı Eğitim Programları

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programları

“Ä°ÅŸ Tecrübesi Kazanmanızı SaÄŸlıyoruz”

 

Kuruma kayıtlı iÅŸsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eÄŸitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun saÄŸlanması amacıyla düzenlenen programlardır.


Ä°ÅŸsizlerin mesleki yeterliklerini geliÅŸtirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri bir programdır.

Programa katılmak isteyenler iÅŸbaşı eÄŸitimi yapacağı iÅŸyerini kendileri bulabileceÄŸi gibi Kurumumuzdan da kendilerine iÅŸyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca iÅŸverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını Ä°ÅžKUR’dan da talep edebilirler.


Ä°ÅžBAÅžI EĞİTÄ°M PROGRAMLARININ SÜRESÄ°

Ä°ÅŸbaşı EÄŸitim Programı; biliÅŸim ve imalat sektörlerindeki iÅŸyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diÄŸer sektörlerde ise en fazla 3 ay, muhabirlik ile ilgili mesleklerde en fazla 9 ay, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ise MEB Hayat Boyu ÖÄŸrenme Modüllerinin asgari süresinden az olmayacak ÅŸekilde uygulanmaktadır. 

Siber güvenlik, bulut biliÅŸim, oyun geliÅŸtirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceÄŸin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan iÅŸbaşı eÄŸitim programlarına katılan 18-29 yaÅŸ arası gençler için iÅŸbaşı eÄŸitim programlarının süresi en fazla 9 ay uygulanmaktadır.

Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aÅŸmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek ÅŸekilde planlanabilir.

 

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANMA ŞARTLARI

  • Kuruma kayıtlı iÅŸsiz olmak,
  • 15 yaşını tamamlamış olmak,
  • Ä°ÅŸverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eÅŸi olmamak,
  • Emekli olmamak,
  • Programın baÅŸlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa baÅŸvuru yapan iÅŸverenin çalışanı olmamak,
  • Program baÅŸlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak,
  • Ä°ÅŸ ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,

Yukarıdaki ÅŸartları saÄŸlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öÄŸrenciler de programlara katılabilirler.

Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA KARŞILANABİLECEK GİDERLER

• Katılımcı zaruri gideri (Günlük 77,70 TL, öÄŸrenciler için 58,27, iÅŸsizlik ödeneÄŸi alanlar için 38,85 TL)
• Ä°ÅŸ Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi
• Genel SaÄŸlık Sigortası Prim Giderleri

GeleceÄŸin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 85 TL zaruri gider ödenmektedir.

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek iÅŸbaşı eÄŸitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaÅŸ arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteÄŸi program süresince karşılanmaktadır.

 

BAÅžVURU YERÄ° VE ZAMANI
81 ilde bulunan Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumu Ä°l Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiÄŸi zaman baÅŸvuru yapılarak iÅŸ ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak programa katılabilirsiniz.