IPARD-3 PROGRAMI Ä°LE 555 MÄ°LYON EURO

IPARD-3 PROGRAMI Ä°LE 555 MÄ°LYON EURO

IPARD-3 Programı, 42 ilde 555 milyon euroluk IPARD III Programı'nın Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildiÄŸini açıkladı. Program kapsamında çok sayıda sektöre destek verilecek.

Avrupa Komisyonu tarafından 430 milyon avro fon tahsis edilen IPARD III Programı’nda, ulusal katkının da eklenmesiyle faydalanıcılara proje karşılığı dağıtılacak hibe tutarının yaklaşık 555 milyon avro olacak.

“Toplamda ekonomiye kazandırılacak yatırım tutarının 1 milyar avroyu geçmesi bekleniyor. Program ülkemizde 42 ilde uygulanacak.

IPARD III PROGRAMI KAPSAMINDA:

ü  Tarım Ä°ÅŸletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar: Süt, kırmızı et, kanatlı et yetiÅŸtiriciliÄŸi ve yumurta tavukçuluÄŸuna destek verilecek.

ü  Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin Ä°ÅŸlenmesi ve Pazarlanmasına Yönelik Yatırımlar: Süt iÅŸleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et iÅŸleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri iÅŸleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek.

ü  Tarım-Çevre-Ä°klim ve Organik Tarım: Erozyonla mücadele, biyoçeÅŸitlilik ve organik tarım konularında pilot bölgelerde gönüllülük esasına dayalı baÅŸvuru yapan faydalanıcılara telafi ödemesi yapılarak destek verilecek.

ü  Yerel Kalkınma Stratejilerinin GeliÅŸtirilmesi – LEADER Yaklaşımı: Kırsal alanlarda kurulan Yerel Eylem Grupları ile kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik projeler desteklenecek.

ü  Kırsal Alanda Kamu Altyapı Yatırımları: Yol, köprü, atık yönetimi, su yönetimi, bilgi-iletiÅŸim teknolojileri, yenilenebilir enerji yatırımları konularında yerel yönetimler desteklenecek.

ü  Çiftlik Faaliyetlerinin ÇeÅŸitlendirilmesi ve Ä°ÅŸ GeliÅŸtirme: Bitkisel üretim, arıcılık, katma deÄŸerli ürünler, el sanatları, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri yalnızca kırsal alanlarda olmak koÅŸuluyla desteklenecek.

ü  Danışmanlık Hizmetleri: Bu hizmetler kırsal alanda faaliyet gösteren tarımsal iÅŸletmeler ve çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetlerinin tasarlanması ve bunların finanse edilmesinde kullanılacak.

Program, Çerçeve AnlaÅŸma, Sektörel AnlaÅŸma ve Finansal AnlaÅŸmanın imzalanması ile 2022 yılının son çeyreÄŸinde uygulanmaya baÅŸlanacak.”