HÄ°BE VE TEÅžVÄ°K NEDÄ°R? NASIL ALINIR? FAYDALARI NELERDÄ°R?

HÄ°BE VE TEÅžVÄ°K NEDÄ°R? NASIL ALINIR? FAYDALARI NELERDÄ°R?

Hibe ve teşvik nedir? Nasıl alınır? Sorularına Hibe nedirle başlayabiliriz. Hibe: karşılıksız verme anlamına gelmektedir. Bir kamu kuruluşu, işletme ya da vakıf tarafından bir eğitim kurumu, şirket ya da kişiye verilen karşılıksız paradır.

TeÅŸvik ise Özendirme, Bir Yöne Sevketme,  Yönlendirme anlamlarına gelmekle beraber yazımıza konu olacak haliyle kobi,stk veya çiftçileri firmalarının bazı faaliyetlerinde (yeni yatırımlar, kapasite artırımları, modernizasyonlar ya da istihdam) tarafında saÄŸlanan devletin verdiÄŸi vergi avantajlarına teÅŸvik denir.

YATIRIM TEÅžVÄ°K ÇEŞİTLERÄ°

Genel Yatırım Teşvik Uygulamaları

Bölgesel Yatırım TeÅŸvik Uygulamaları

Büyük Ölçekli Yatırım TeÅŸvik Uygulamaları

Stratejik Yatırım Teşvik Uygulamaları

HÄ°BE VE GERÄ° ÖDEMESÄ°Z TEÅžVÄ°KLER NASIL ALINIR?

Faizsiz veya Geri ödemesiz desteklersen kimler nasıl faydalanabilir. Bu soruyla çokça karşılaşınca bazı destekleri anlatmakta fayda olacağına inanıyorum.

Devlet  ayrıca isÅŸizlik sorunun çözülmesi ve istihdamın artması adına kendi iÅŸini kuracak olan vatandaÅŸlara çeÅŸitli yardım ödemelerinde bulunuyor. Bu ödemelerin bazılarına yapılan aramalar ise günümüzde artmaktadır. Öte yandan 2020 senesinde kendi iÅŸini kurmak isteyen kiÅŸiler KOSGEB tarafından hibe desteÄŸi almak fırsatı yakalamaktadır. Bunun beraberinde SGK ve BaÄŸ-Kur desteÄŸi de saÄŸlanmakta olup vergi muafiyeti olanağı da verilmektedir.

KOSGEB

Küçük ve Orta Büyüklükteki Ä°ÅŸletmelerin (KOBÄ°) markalaÅŸması, kurumsallaÅŸması, verimlilik artışı ve

uluslararası piyasalara eriÅŸim saÄŸlamaları amacıyla eÄŸitim ve danışmanlık hizmetleri düzenlenecek, dijital dönüÅŸümlerini tamamlamalarına ve yenilikçi iÅŸ modelleri geliÅŸtirmelerine katkı saÄŸlayacak projelerÄ° hayata geçirmekte önemli rol almaktadır.

BAKANLIKLAR

Günümüz Türkiyesinde altmışa yakın kurum kuruluÅŸ hibe destek teÅŸvik veya muafiyetler sunarak kobi stk ve çiftçilere kullanım olanakları sunmaktadır.

Özel sektördeki yerli ve yabancı firmalarımızın, kamu tarafından saÄŸlanan teÅŸvikler, hibeler, muafiyetler, destekler, izinler vb. konularda yeterli, saÄŸlıklı ve sürekli bir bilgi birikimine sahip olmadığından çeÅŸitli kayıplar ve sorunlarla karşılaÅŸtıkları gözlemlenmiÅŸtir.

Öncelikle bu eksikliÄŸin giderilmesi için firmalarımızın teÅŸvik, yatırım, ithalat, ihracat, hibe konularında bilgilendirilmesi gerekmektedir.

PROTÄ°ME OLARAK

GiriÅŸimciler, STK ve Kamu Kurumlarına Avrupa BirliÄŸi Projeleri hazırlamada danışmanlık yapan firmamız Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve spesifik olarak belli dönemlerde sadece belli konularla ilgili açılan  hibe projeleri yürütmektedir.

Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, BaÅŸbakanlık ve Büyükelçilik fonlarından kar amacı güden yatırımlara da izin veren projeler üretmeyi hedefleyen firmamız, bu konuda üzerine düÅŸen vazifeleri üstlenebileceÄŸi ön çalışma ve hazırlıkları yapmaya devam etmektedir.