GİRİŞİMCİYE 350 MİLYON HİBE

GİRİŞİMCİYE 350 MİLYON HİBE

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile baÄŸlı kuruluÅŸları, ekosistemdeki aktörleri çeÅŸitli mekanizmalarla giriÅŸimci 155 milyon vererek teÅŸvik ediyor.

"Geleneksel GiriÅŸimci Programı" ile kuruluÅŸ ve performans desteÄŸi olarak 60 bin liraya kadar katkı veren KOSGEB, "Ä°leri GiriÅŸimci Programı" ile de bunların yanında teknoloji düzeylerine göre desteklerle danışmanlık hizmetleri için 370 bin liraya kadar finansman saÄŸlıyor.

Performans desteÄŸi kapsamında giriÅŸimcilerin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede ÅŸehit yakını olması durumunda, her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5 bin lira ekleniyor.

Geleneksel GiriÅŸimci Destek Programı kapsamında, bugüne kadar 4 bin 735 iÅŸletmeye 28,9 milyon lira, Ä°leri GiriÅŸimci Destek Programı kapsamında ise 2 bin 996 iÅŸletmeye 155,2 milyon lira kaynak aktarıldı.

TÜBÄ°TAK'tan, fikir aÅŸamasından pazara kadar destek

TÜBÄ°TAK, "1512 TeknogiriÅŸim Sermayesi DesteÄŸi Programı (BÄ°GG)" ile giriÅŸimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iÅŸ fikirlerini, katma deÄŸer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teÅŸebbüslere dönüÅŸtürebilmeleri için fikir aÅŸamasından pazara kadar olan faaliyetlerini destekliyor.

Program kapsamında giriÅŸimcilere eÄŸitim verilirken, sanayi deneyimi olan rehberlerle giriÅŸimciye teknik, ticari ve idari konularda katkı da saÄŸlanıyor. Programda desteklenmeye hak kazanan giriÅŸimlere personel, teçhizat ve hizmet alımı gibi giderleri için 200 bin liraya kadar hibe veriliyor.

BİGG ile desteklenmeye hak kazanan girişimcilerin 1229 projesine, 2019 fiyatlarıyla yaklaşık 200 milyon liralık kaynak aktarıldı.

Öte yandan AR-GE ve Tasarım Merkezi belgesine sahip firmalar, çeÅŸitli vergi indirimleri ve istisnalardan faydalanıyor. Teknoparklarda yer alan firmalar, vergisel avantajların yanı sıra, mentorluk, iÅŸ eÅŸleÅŸtirmeleri, ticarileÅŸme ve ihracat destekleri gibi devlet desteklerinden yararlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı iÅŸ birliÄŸiyle TÜBÄ°TAK TEYDEB bünyesinde hayata geçirilen "Tech-InvesTR GiriÅŸim Sermayesi Destekleme Programı" kapsamında kurulacak 5 giriÅŸim sermayesi fonunun, yatırımcılardan getireceÄŸi kaynaklarla, ilk kapanışta yaklaşık 630 milyon lira, son kapanışta ise 1,1 milyar lira toplam fon büyüklüÄŸüne ulaÅŸması ve yaklaşık 150 teknoloji tabanlı erken aÅŸama giriÅŸime yatırım yapması öngörülüyor.

"Girişimcilik ve inovasyon, kalkınma hızını doğrudan etkiliyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank,  Türkiye'yi kritik teknolojilerde ve yüksek katma deÄŸerli ürünlerde güçlü bir küresel oyuncu yapmak istediklerini belirterek, giriÅŸimcilik ve inovasyon ekosisteminin gücünün, kalkınma hızını doÄŸrudan etkilediÄŸini söyledi.

Türkiye'nin teknoloji tabanlı giriÅŸimcilikte büyük bir potansiyele sahip olduÄŸuna dikkati çeken Varank, "Filiz giriÅŸimlerde yenilik yapma iÅŸtahı oldukça yüksek. Biz de bakanlık olarak sunduÄŸumuz desteklerle bu iÅŸtahı kalıcı hale getiriyoruz. Bu firmalarımızın baÅŸarıları ve geliÅŸtirdikleri yenilikçi ürünler, uluslararası basının da sıklıkla dikkatini çekiyor. Ekosistemde yer alan tüm aktörlerin, sunduÄŸumuz teÅŸvikleri en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmesini arzuluyoruz." diye konuÅŸtu.

"GiriÅŸimcilik ekosistemini daha da güçlendireceÄŸiz"

Mevcut durumda Türkiye'de giriÅŸimciliÄŸin neredeyse tamamen kamu tarafından desteklendiÄŸini dile getiren Varank, "Ancak bu sürdürülebilir ve saÄŸlıklı bir yapı deÄŸil. Özel sektörün de buradaki potansiyeli en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirip, risk alması lazım. Bu manada birlikte iÅŸ yapma kültürünün, özel sektöre hakim olmasını istiyoruz." dedi.

Varank, gelecek dönemde giriÅŸimcilik ekosistemini daha etkin bir yapıya kavuÅŸturmak için somut adımlar atacaklarını vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

"Okullarda, iÅŸ yerlerinde ve teknoparklarda açık inovasyon yaklaşımının öÄŸretilmesine yönelik çalışmalar yapacağız. Erken dönem giriÅŸimciler için vergisiz veya kolay vergili dönem gibi uygulamaları geliÅŸtirmek istiyoruz. Melek yatırımcı sayısı ve etkinliÄŸini artırarak, kitlesel fonlamanın kullanımını yaygınlaÅŸtıracağız."