ENGELLİLERE ve ESKİ HÜKÜMLÜLERE YÖNELİK PROJE DESTEĞİ

ENGELLİLERE ve ESKİ HÜKÜMLÜLERE YÖNELİK PROJE DESTEĞİ

1) Kimler Yararlanabilir?

• Çalışma gücünün en az % 40’ından yoksun olan engelli gerçek kiÅŸiler,

• Eski hükümlüler,

• Üniversiteler, Belediyeler, Kamu kurum/kuruluÅŸları, Özel sektör iÅŸyerleri, Gerçek ve tüzel kiÅŸiler

• Tüzel kiÅŸiler için o ilde kurulu ya da ÅŸubesi olması gerekmektedir.

• Engelli ve eski hükümlü kiÅŸinin 18 yaşını tamamlamış olması, iÅŸyerinin kurulacağı il sınırları içerisinde ikamet etmesi, KOSGEB onaylı giriÅŸimcilik eÄŸitim programı sertifikasına sahip olması, kendi üzerine aktif kayıtlı iÅŸyeri olmaması, emekli olmaması ve herhangi bir icra dosyası bulunmaması gerekmektedir.

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Miktarları

• Engelli ve eski hükümlülerin kendi iÅŸlerini kurmasına, engellilerin mesleki eÄŸitim ve rehabilitasyonları ile iÅŸe uyum ve destek teknolojileri aracılığı ile istihdamlarına yardımcı olmak amaçlanmaktadır.

• Engellilerden kendi iÅŸini kurmak isteyenlerin hazırlayacakları projeler ile engellinin bir iÅŸyerinde iÅŸ bulmasını, iÅŸe uyumunu, etkin ve güvenli bir ÅŸekilde çalışmasını saÄŸlayacak destek teknolojileri ile ilgili projeler desteklenecektir.

• Engellilerin iÅŸ kurmasına yönelik destekler; KuruluÅŸ iÅŸlemleri desteÄŸi kapsamında iÅŸyeri kuruluÅŸu için yapılan resmi iÅŸlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için en fazla 3.000 TL hibe; Ä°ÅŸletme gideri desteÄŸi kapsamında 12 ay boyunca iÅŸletme giderlerinin (su, elektrik, iletiÅŸim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek ÅŸekilde yıllık toplamda en fazla 11.000 TL hibe; KuruluÅŸ desteÄŸi kapsamında iÅŸletmenin kuruluÅŸundan itibaren 12 ay boyunca iÅŸletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 36.000 TL hibe verilebilmektedir. Ä°ÅŸletme giderleri içerisinde yer alan kira gideri için en fazla %60 oranında yıllık toplam 6.000 TL hibe verilebilmektedir.

• Eski hükümlülerin iÅŸ kurmasına yönelik destekler; vergiler dahil en fazla brüt asgari ücretin 15 katı kadar kuruluÅŸ desteÄŸi verilecektir.

• Destek verilen proje kapsamında kurulan iÅŸletmenin kuruluÅŸ tarihinden itibaren en az 3 yıl fiili olarak faaliyetine devam etmesi ÅŸart olup aksi durumun tespiti halinde kuruluÅŸ desteÄŸi olarak yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacaktır.

• Ä°ÅŸyeri kirası, çalışan ücretleri, hammadde/malzeme giderleri desteklenmemektedir.

• Engellinin istihdamını saÄŸlayacak destek teknolojilerine iliÅŸkin projeler; engellinin iÅŸe yerleÅŸtirilmesi, iÅŸe ve iÅŸyerine uyumunun saÄŸlanmasına yönelik projeler; engellilerin mesleki eÄŸitim kursu, iÅŸe uyum ve istihdam ile destek teknolojilerine yönelik projeler desteklenebilmektedir. Bu projelerde destek kapsamı, süresi ve miktarı proje bazında deÄŸerlendirilmektedir.

• Engelli bireylerin fiili olarak kendilerinin iÅŸbaşında olacakları projeler desteklenecek olup, engelli birey adına vasi olanların kendi iÅŸini kurmasını amaçlayan projeler desteklenmeyecektir. Ayrıca emekli olan engellilerin proje baÅŸvuruları da kabul edilmeyecektir. Halen engelli ve eski hükümlüler tarafından iÅŸletilen faal iÅŸletmelerin geliÅŸtirilmesine yönelik projeler desteklenmeyecektir.

3) BaÅŸvuru Dönemi

Son baÅŸvuru tarihi 28/06/2019

4) BaÅŸvuru Yeri

Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumu Ä°l Müdürlükleri

*Eski hükümlüler projelerini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri(denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile baÅŸvuru yapmalıdır.