ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜ LERE İŞKUR DAN DESTEK

ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜ LERE İŞKUR DAN DESTEK

Engelli ve eski hükümlü lere iÅŸkur dan destek; Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu (Ä°ÅžKUR) engellilerin mesleki eÄŸitim ve rehabilitasyonu ile iÅŸe ve iÅŸyerine uyumlarının saÄŸlanması ve kendi iÅŸini kurmaları için hazırlanacak projelere destek veriyor.

Engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına, engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonları ile işe uyum ve destek teknolojileri aracılığı ile istihdamlarına yardımcı olmak amaçlanmaktadır.

Ä°ÅžKUR'a kayıtlı 18 yaşından büyük, eski hükümlü veya en az yüzde 40 engelli olma ÅŸartının arandığı hibe programı için hazırlanan projeler, kamu ve sosyal tarafların temsilcilerinden oluÅŸan komisyon tarafından deÄŸerlendirilecek.

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ

1-            Toplam tahsis edilecek bütçe miktarı, hiçbir ÅŸekilde vergiler dahil 50.000 TL’yi geçemez.

2-            KuruluÅŸ iÅŸlemleri desteÄŸi kapsamında iÅŸletmenin kurulması için gerekli olan bütün yasal prosedürler araÅŸtırılacak ve toplam giderler ayrıntılı olarak belirlenecektir. Hiçbir ÅŸekilde depozito, abonelik, hava parası gibi giderler karşılanmayacaktır.

3-            Ä°ÅŸletme giderleri kapsamında su, elektrik, iletiÅŸim, ısınma, kira, tanıtım (tabela, el ilanı gibi giderler) giderleri 12 ay boyunca destekleneceÄŸi için tahmini gider miktarları belirlenerek % 60’ı talep edilecektir. Tarım ve hayvancılık projeleri hariç olmak üzere aylık kira giderinin %60’ı ve toplamda 6.000TL yi geçmeyecek kadarı karşılanır. Kira giderinin ödenebilmesi için iÅŸletmenin kira sözleÅŸmesi ve bankaya ilgili mevzuat gereÄŸi kira bedeli olarak yatırıldığına dair dekontun/ödeme belgesinin ibrazı zorunludur. Ä°ÅŸletme kirası için stopaj ve ortak giderler de desteklenmez.

4-            Proje kapsamında; proje sahiplerinin üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından ve bunların sahip/ortak oldukları iÅŸletmelerden; iÅŸyeri kiralanması, hayvan ve demirbaÅŸ malzeme alımı yapılamaz.

5-            KuruluÅŸ desteÄŸi kapsamında iÅŸletmenin faaliyete geçmesi için gerekli olan giderler vardır. Bunlardan hangilerinin Komisyondan talep edildiÄŸi hangilerinin proje sahibi tarafından karşılanacağı açık bir ÅŸekilde belirlenmelidir. Bütün bedeller vergiler dahil olmalıdır. Piyasa fiyat araÅŸtırması yapılarak bedeller tespit edilmeli ve muhtemel fiyat artışları da dikkate alınmalıdır. Ä°ÅŸyeri kirası, tadilat ve inÅŸaat iÅŸleriyle ilgili giderler ile iÅŸlenerek veya doÄŸrudan satılacak ürünlerin bedeli desteklenemeyecektir.

ESKÄ° HÜKÜMLÜ KENDÄ° İŞİNÄ° KURMA PROJESÄ°

1-            Toplam tahsis edilecek bütçe miktarı, hiçbir ÅŸekilde vergiler dahil brüt asgari ücretin 15 katını geçemez.

2-            KuruluÅŸ desteÄŸi kapsamında iÅŸletmenin faaliyete geçmesi için gerekli olan giderler vardır. Bunlardan hangilerinin Komisyondan talep edildiÄŸi, hangilerinin proje sahibi tarafından karşılanacağı açık bir ÅŸekilde belirlenmelidir. Bütün bedeller vergiler dahil olmalıdır. Piyasa fiyat araÅŸtırması yapılarak bedeller tespit edilmeli ve muhtemel fiyat artışları da dikkate alınmalıdır. Ä°ÅŸyeri kirası, tadilat ve inÅŸaat iÅŸleriyle ilgili giderler ile iÅŸlenerek veya doÄŸrudan satılacak ürünlerin bedeli desteklenemeyecektir.

ENGELLÄ° DESTEK TEKNOLOJÄ°LERÄ°NE YÖNELÄ°K PROJE

ENGELLÄ° MESLEKÄ° EĞİTÄ°M KURSUNA YÖNELÄ°K PROJE

KORUMALI Ä°ÅžYERÄ° HÄ°BE PROJESÄ°

Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluÅŸları, iÅŸyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları ile kendi iÅŸini kurmak isteyen engelliler projelerini 18 Aralık 2019 tarihine kadar hazırlayıp bulundukları illerdeki Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumu Ä°l Müdürlüklerimize elden veya posta yoluyla teslim edebilirler. Ayrıca kendi iÅŸini kurmak isteyen eski hükümlülerin projelerini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri aracılığı ile bulundukları illerdeki Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumu Ä°l Müdürlüklerimize iletmesi gereklidir.

Kaynak: Ä°ÅžKUR