Elektrik depolama tesisleri kurulumu yasası

Elektrik depolama tesisleri kurulumu yasası

1 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde elektrik depolama tesisi yatırımlarına teşvik getirilmesini öneren kanun teklifi kabul edildi. Bu teklif ile birlikte depolama sistemi kuracak yatırımcılar için ihalesiz/teşviksiz GES/RES ön lisansı verilmesinin önü açıldı.

Buna göre mevcut lisanslı santrallere depolama sistemleri ile birlikte ilave kapasite sağlanırken yeni kurulumlar için yarışma şartı aranmayacak.

kanunun 7/10 fıkrası da şöyledir.

(10) Elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden tüzel kişilere, kurmayı taahhüt ettikleri elektrik depolama tesisinin kurulu gücüne kadar Kurum tarafından rüzgâr ve/veya güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurulmasına ilişkin ön lisans verilir. Bu kapsamdaki üretim tesisleri için Kanunun 7 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri uygulanmaz. Bu fıkra kapsamında kurulacak tesisler için, ön lisans ve lisans verme koşulları ile tadili ve iptali, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde teminatın irat kaydedilmesi hususları ve bu kapsamda üretilen elektrik enerjisinin depolama tesisi üzerinden sisteme verilmesi dâhil, uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamında kurulacak tesisler 5346 sayılı kanunun 6’ncı maddesi hükümlerinden yararlandırılabilir. (Bu madde ile Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Destekleme Mekanizmasından yararlandırılması sağlanmış oluyor.)

Yine 49’uncu maddeye ilave edilen 11 inci fıkra da aşağıdaki gibidir.

Kısmen veya tamamen işletmede bulunan üretim tesislerinden elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden rüzgar ve/veya güneş enerjisine dayalı elektrik üretim lisansı sahibi tüzel kişilere, kurmayı taahhüt ettikleri elektrik depolama tesisinin kurulu gücüne kadar, lisanslarında belirlenen sahaların dışına çıkılmaması, işletme anında sisteme verilen gücün lisanslarında belirtilen kurulu gücü aşmaması ve TEİAŞ ve/veya ilgili dağıtım şirketinden alınan tadil kapsamındaki bağlantı görüşünün olumlu olması halinde kapasite artışına izin verilir. Bu çerçevedeki kapasite artışları için 5346 sayılı kanunun 6/C maddesini ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu kapsamda üretilen elektrik enerjisinin depolama tesisi üzerinden sisteme verilmesi dahil, uygulamaya ilişkin usul ve esaslar kurum tarafından yönetmelikle düzenlenir. (Maddedeki bu değişiklikle yenilenebilir enerji konusundaki kapasite artışı da destekleme mekanizmasından faydalandırılacaktır deniliyor.)

Enerji Depolama Sistemleri ile birlikte enerji üretiminin kaydırılması, arbitraj ve dengesizlik yönetimi gerçekleştirilerek yenilenebilir enerji kaynaklarının şebeke entegrasyonu hızlanacak.