Devletten Ä°stihdama Yeni TeÅŸvik Paketi!

Devletten Ä°stihdama Yeni TeÅŸvik Paketi!

Devletten Ä°stihdama Yeni TeÅŸvik Paketi!

Ä°stihdama katkı saÄŸlayacak, kayıtlı istihdamı artıracak ve sanayide eleman bulma sorununa çözüm bulacak yeni bir teÅŸvik paketi açıklandı. Devletin son dönemlerde yaÅŸanan istihdam sorununa yönelik çözüm arayışları yeni teÅŸviklerin paketlerinin devreye alınmasıyla sorunun çözülmesine çalışılıyor.

Yapılan yeni düzenleme ile, iÅŸverenler en az 5 sigortalı çalışana sahip olmaları, programa katılanların en az yüzde 70'ini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az 3 katı kadar süreyle istihdam etme taahhüdünde bulunması halinde aÅŸağıdaki ÅŸartlar dahilinde istihdam teÅŸviklerinden “Ä°ÅžBAÅžI EĞİTÄ°M PROGRAMINDAN” faydalanabileceklerdir.

Gaziantep'te yeni bir istihdam modelini hayata geçirdiklerinin bilgisini paylaÅŸan Bilgin, "Ä°htiyaç olan bir iÅŸ yerine alınan iÅŸçinin 3 ay ekonomik ihtiyaçlarını biz karşılayacağız, ücretini de biz vereceÄŸiz. Nerede ihtiyacınız varsa orada eÄŸitin. Ondan sonra yetiÅŸtirdiÄŸiniz elemanları üretim sürecinde ihtiyacınız olan iÅŸe koyun ve üretime devam edin. Modelimizin esası bu, sizin taleplerinize göre oluÅŸturulmuÅŸ bir modeldir. Devlet burada, Çalışma Bakanlığı olarak biz üstümüze düÅŸeni yapacağız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ä°stihdam desteÄŸi verilecek iÅŸbaşı eÄŸitim programlarında iÅŸverenlerin, en az 5 sigortalı çalışana sahip olması gerekmektedir. Ayrıca katılımcıların en az yüzde 70’inin 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az 3 katı kadar süre ile istihdamını taahhüt etmesi gerekmektedir.

Ä°ÅŸbaşı eÄŸitim programı kapsamında mevcut çalışanlarının üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmaların iÅŸe alacakları her iÅŸçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretleriyle sosyal destek primlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılayacağını, böylece bu kapsamda iÅŸe giren her bireye 1 veya 2 yıllık istihdam garantisi oluÅŸturulacağı duyurulmuÅŸtur. Ä°ÅŸbaşı eÄŸitim programı, Ä°ÅžKUR'a kayıtlı iÅŸsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını saÄŸlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla düzenlenmektedir.

Ä°ÅŸbaşı eÄŸitim programları için iÅŸveren ve katılımcılarda aranan ÅŸartlar ÅŸu ÅŸekildedir:

Ä°ÅžKUR'a kayıtlı iÅŸsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, iÅŸverenin birinci veya ikinci derece yakını veya eÅŸi olmamak, emekli olmamak, programa baÅŸladığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde program düzenlenecek iÅŸverene ait vergi numarası altında yer alan iÅŸ yerlerinde sigortalı olmamak, iÅŸ ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmaktır.

Ä°ÅŸverenler aynı ilde ve aynı vergi numarası altında yer alan iÅŸ yerlerinde çalıştırdıkları sigortalı sayılarının yüzde 30'una kadar katılımcı talep edebilecek.

Türk Meslekler SözlüÄŸü’nde meslek ana grubu “Nitelik Gerektirmeyen Meslekler” olarak belirlenen meslekler dışındaki meslekler için program düzenlenebilecektir.

Programlar, günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere, haftada 6 günü ve 45 saati geçmeyecek ÅŸekilde planlanma imkânı vardır.

Ä°ÅŸbaşı eÄŸitim programı katılımcılarından iÅŸ arayanlar, fiilen katıldıkları gün üzerinden günlük 163,59 TL, öÄŸrencilere 122,69 TL ve iÅŸsizlik ödeneÄŸi alanlara 81,80 TL cep harçlığı ödenecektir. Ayrıca katılımcının genel saÄŸlık sigortası ile iÅŸ kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de program süresince Ä°ÅžKUR tarafından karşılanacaktır.

Ä°ÅžKUR tarafından yapılan ödemeler dışında programın düzenlendiÄŸi iÅŸveren tarafından katılımcılara yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemeler, vergi matrahından indirime tabi tutulabilecektir.

Gerekli ÅŸartları saÄŸlayan vatandaÅŸlar, iÅŸbaşı eÄŸitim programlarına 81 ildeki Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumu Ä°l Müdürlükleri ile hizmet merkezlerinden ve Ä°ÅžKUR e-Åžube üzerinden baÅŸvuru yapabilecektir.