COSME TURİZM SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE YENİLİKÇİLİĞİ KAVRAMA

COSME TURİZM SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE YENİLİKÇİLİĞİ KAVRAMA

COSME Turizm sektöründe dijitalleÅŸme ve yenilikçiliÄŸi kavrama teklif çaÄŸrısı yayımlandı. ÇaÄŸrının amacı turizm sektöründeki KOBÄ°’lerin dijital dönüÅŸüm, yenilikçilik ve akıllı turizm çözümleri geliÅŸtirmesi için kapasitelerini güçlendirmektir. Toplam bütçesi 8 milyon avro olan çaÄŸrı; proje başına minimum 1 milyon avro hibe desteÄŸi saÄŸlıyor.

Avrupa BirliÄŸi’nin, EU 2020 adını verdiÄŸi 2020 yılına yönelik stratejisini tanımlayan ana politikalardan biri“KüreselleÅŸen ÇaÄŸ için Sanayi Politikası” olarak belirlenmiÅŸtir. Bu süreçte, AB ülkelerinde ekonomik faaliyette bulunan iÅŸletmelerin % 90’ından fazlasını temsil eden KOBÄ°’lere özel önem atfedilmektedir. Bu kapsamda Birlik tarafından, 2014-2020 yıllarını kapsayan kısaca COSME (Ä°ÅŸletmelerin ve KOBÄ°’lerin Rekabet EdebilirliÄŸi Programı) olarak adlandırılan bir program ortaya konulmuÅŸtur. KOSGEB, COSME Programının ulusal koordinatörüdür.

COSME programının bütçesi, ana eylemleri

  • KOBÄ°'lerin finansmana eriÅŸiminin arttırılması,
  • Pazarlara eriÅŸiminin iyileÅŸtirilmesi,
  • Çerçeve koÅŸulların geliÅŸtirilmesi ve
  • GiriÅŸimciliÄŸin teÅŸvik edilmesi amacıyla 7 yıl için 2,3 milyar AVRO olarak belirlenmiÅŸtir.

COSME Programı kapsamında “Uluslararası Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kapasite GeliÅŸtirme Yolu ile Dijital Çözümlerin,

Ä°novatif ve Yeni Teknolojilerin Turizmde Benimsenmesi” proje teklif çaÄŸrısı yayımlanmıştır. ÇaÄŸrıya dair özet bilgi aÅŸağıda sunulmaktadır. ÇaÄŸrı kapsamında turizm alanında faaliyet gösteren KOBÄ°’lerin inovatif ve yeni teknolojiler ile dijital dönüÅŸümü deneyimlemeleri hedeflenmektedir. Veri yönetimi, yapay zeka, nesnelerin interneti, blok zinciri gibi pek çok teknolojinin turizm alanında faaliyet gösteren KOBÄ°’ler tarafından benimsenmesi ve KOBÄ°’lerin uluslararası iÅŸ birlikleri içinde çeÅŸitli teknoloji alanlarında bilgi paylaşımında bulunması çaÄŸrının genel hedefleri arasındadır.

 

Turizm alanında faaliyet gösteren KOBÄ°’ler ve diÄŸer ekosistem paydaÅŸları arasında dijital odaklı iÅŸbirlikleri kurulacaktır. Ekosistem paydaÅŸlarına örnek olarak seyahat teknolojisi ÅŸirketleri, veri iÅŸleme hizmeti saÄŸlayan ÅŸirketler, araÅŸtırma ve eÄŸitim merkezleri, kamu temsilcileri, kuluçka merkezleri, üniversiteler ve diÄŸer iÅŸ destek organizasyonları verilebilir. ÇaÄŸrı kapsamında uluslararası ve ekosistemler arası bir destek yapısının kurulması bu yapı ile turizm alanında faaliyet gösteren KOBÄ°’lerin kendilerini yeni dijital çözümler ile geliÅŸtirmesi beklenmektedir.

Uluslararası Destek Yapısı aÅŸağıdaki amaçları

  1. Turizm alanında faaliyet gösteren ancak dijitalleÅŸme açısından geri kalmış KOBÄ°’ler ile dijital çözümleri iÅŸ modellerinde baÅŸarılı ve etkin bir ÅŸekilde kullanan kurum ve kuruluÅŸları çeÅŸitli eÄŸitimler ve deneyim paylaşımı aktiviteleri ile bir araya getirmek. Bu çerçevede dijital anlamda yetkin olan kurum, kuruluÅŸlar ve ÅŸirketler turizm ekosistemi dışından da olabilmektedir. Akıllı dijital çözüm, veri analizi veya yeni teknoloji saÄŸlayıcıları bunlara örnek verilebilir.
  2. Turizm alanında faaliyet gösteren KOBÄ°’lere dijitalleÅŸmeleri için teknik destek saÄŸlamak. III. Turizm alanında faaliyet gösteren KOBÄ°’lere dijitalleÅŸmeleri için finansal destek saÄŸlamak.

 

Konsorsiyumların Proje Teklifinde Belirtmesi/Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:

1 Proje kapsamında en az 3 farklı ülkeden en az 60 KOBÄ°’nin destek yapısından faydalanması beklenmektedir. 60 KOBÄ°’nin hangi ülkelerden seçileceÄŸi teklifte açıkça belirtilmelidir ancak KOBÄ°’lerin baÅŸvuru aÅŸamasında tek tek belirlenmesine gerek yoktur. Desteklenecek KOBÄ°’ler konsorsiyumu oluÅŸturan ülkelerden seçilebilir. Ayrıca bu KOBÄ°’lerin konsorsiyuma dahil olmayan ancak AB üyesi olan veya COSME’ye katılan ülkelerden seçilmesi de mümkündür. Ülke başına seçilen KOBÄ° sayısının dengeli dağıtılması beklenmektedir. ÖrneÄŸin KOBÄ°’lerin 3 ülkeden seçilmesi halinde ülke başına desteklenecek KOBÄ° sayısı 15’ten, 4 ülkeden seçilmesi halinde 12’den az olmamalıdır. Ülke sayısı arttıkça ülke başına düÅŸen desteklenecek KOBÄ° sayısı azalacaktır.

2 Turizm alanında faaliyet gösteren KOBÄ°’ler tarafından ulaşılması beklenen baÅŸarı hedefleri belirlenmelidir. DijitalleÅŸme, inovatif ve akıllı çözümler benimseme alanlarındaki hedeflere hangi indikatörler ile tanımlanacağı net bir ÅŸekilde belirlenmelidir.

3 Finansal destek alacak olan ve turizm alanında faaliyet gösteren KOBÄ°’ler için seçim kriterleri ve seçim süreci belirlenmelidir.

DÄ°ÄžER HEDEFLER

4 KOBÄ°’lerin baÅŸarılarını, kazanımlarını ve dijitalleÅŸme süreçlerini proje koordinatörüne düzenli ve sistematik bir ÅŸekilde iletmeleri için bir raporlama sistemi oluÅŸturulmalıdır.

5 Hangi konsorsiyum partnerinin “iÅŸ destek organizasyonu” olduÄŸu teklifte açıkça belirtilmelidir.

6 Ä°ÅŸ paketlerinden biri proje kapsamında gerçekleÅŸen dijitalleÅŸme, yenilikçi ve akıllı çözümlerin KOBÄ°’ler tarafından benimsenmesi gibi konularda elde edilen geliÅŸmelerin raporlanmasına ayrılmalıdır.

7 Proje bütçesine konsorsiyumdan en fazla iki temsilcinin (koordinatör kurum temsilcisinin ve finansal sorumlunun) Brüksel’de gerçekleÅŸecek olan baÅŸlangıç toplantısına katılım masraflarının dahil edilmesi gerekmektedir. Söz konusu toplantı o zamanın saÄŸlık koÅŸulları deÄŸerlendirilerek online olarak da gerçekleÅŸtirilebilir.


Kaynak : https://www.ab.gov.tr/