AR-GE, ÜR-GE VE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI 2021-2

AR-GE, ÜR-GE VE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI 2021-2

Ar-ge, ür-ge ve inovasyon destek programı  proje teklif çağrısı 2021-2 Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretimin Artırılması İçin Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler ile Savunma Sanayi İhtiyaçlarını Millileştirme Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi çağrısı 15 aralık tarihinde yayınlandı.

Proje Teklif Çağrısının Amacı

İmalat sanayii sektörlerinde teknoloji, yenilik, ürün kalitesi ve verimlilik artışı sağlanması, endüstriyel kapasitenin dönüştürülerek daha rekabetçi hale getirilmesi ve yüksek katma değerli üretimin artırılması için orta yüksek ve yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren işletmelerin öncelikli sektörlerde ve savunma sanayi ihtiyaçlarının, azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkânlarla karşılamak suretiyle dışa bağımlılığın azaltılması ve bu suretle millileştirme faaliyetleri kapsamında yerli ürün oranını arttırmak ve savunma sanayii ekosistemini güçlendirmek için güçlü bir Ar-Ge ve yenilik yaklaşımı uygulamaya konularak kritik teknolojilere yoğunlaşılarak daha nitelikli bir şekilde desteklenmesini sağlamaktır.

AMAÇ
  1. Savunma sanayimizin ihtiyaçlarını, sürekli gelişim anlayışı ile azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkânlarla karşılamak ve ihracatı artırmak üzere savunma sanayii ekosistemini güçlendirmek ve edinilen becerilerin sivil sektöre yayılımını sağlamak amaçlanmıştır.
  2. İlaç ve tıbbi cihaz sektöründe küresel pazardaki rekabet gücümüzü artırmak ve değer zincirinde ülkemizi daha üst konuma taşımak ve bu kapsamda Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon proje fikirlerinin desteklenmesi amaçlanmıştır.
  3. Raylı sistem araçları ile kritik bileşenlerinin yerli imkânlarla üretilmesine yönelik yerli sanayinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Proje BaÅŸvuruTarihleri

15 Aralık 2021 – 08 Şubat 2022 (Başvuru Tarihleri)

09 Şubat 2022 – 13 Şubat 2022 (Mazeretli Başvuru Onaylama Tarihleri)

  • BaÅŸvuru sistemi 08 Åžubat 2022 günü saat 23:59’da baÅŸvuruya kapatılacaktır.
  • Ancak herhangi bir mazeretten ötürü maÄŸduriyet yaratmaması için 09 Åžubat 2022 günü saat 09:00 ile 13 Åžubat 2022 günü saat 23:59 arasında baÅŸvuruların tamamlanabilmesi ve onaylanabilmesi amacıyla baÅŸvuru sistemi açık olacaktır. 13 Åžubat 2022 günü saat 23:59’a kadar baÅŸvuru sahibi tarafından sistem üzerinden onaylanmayan projeler deÄŸerlendirmeye alınmayacaktır.
Hedef Sektör ve Sektöre Uygun Proje Konuları

Belirtilen hedef sektörlerdeki Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler, ilgili sektördeki konudan, ilişkili bir veya birkaçı ile birlikte Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge projesi sunabilecektir.

NACE REV 2 sınıflamasına göre imalat sanayi sektörlerinde olmak üzere

Birinci Sektör ve Konular:

Savunma sanayi ihtiyaçlarının, azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkânlarla karşılamak suretiyle dışa bağımlılığın azaltılması ve bu suretle millileştirme faaliyetleri kapsamında;

 Sektörler:
  • 26.1 Elektronik bileÅŸenlerin ve devre kartlarının imalatı
  • 26.3 Ä°letiÅŸim ekipmanlarının imalatı
  • 26.4 Tüketici elektroniÄŸi ürünlerinin imalatı
  • 26.51 Ölçme, test ve seyrüsefer amaçlı alet ve cihazların imalatı
  • 27.12 Elektrik dağıtım ve kontrol cihazları imalatı
  • 27.3 Kablolamada kullanılan teller ve kablolar ile gereçlerin imalatı faaliyetleri gösteren iÅŸletmeler
Uygun Proje Konuları: Savunma Sanayi Alanına Yönelik olmak üzere;
  1. QPL’e uygun Askeri Konnektör MIL-C-55302, D38999 Seri III (dairesel) ve/veya MIL-C-83513 (Micro-D) standartlarında, VPX standardına uygun VITA konnektörleri, askeri çevre koşullarına uygun
  2. RF Kablolar Düşük kayıplı, HF-VHF-UHF-L-S-C-X-Ku-K-Ka-V-W-mm frekans bantlarında, MIL-STD-810G askeri çevre koşullarına uygun
  3. Yüksek Ses Seviyeli Yönlü Diyafram Sürücü Hoparlörler Frekans Aralığı: 100 Hz – 9 kHz, Empedans: 8 Ohm, Duyarlılık: >=123 DB @2kHz, Güç Kapasitesi: 400W sürekli / 2000 W anlık (300Hz üzerinde), MIL-STD-810G Askeri Çevre Koşullarına uygun
  4. Akustik Dönüştürücüler (Mikrofon ve kulaklık) Haberleşme sistemlerinde kullanılmak üzere 300Hz 4kHz frekans bandında, MIL-STD810G askeri çevre koşullarına uygun
  5. RF Bileşenler Muhtelif güç seviyelerinde Zayıflatıcılar, Yönlü Bağlaçlar, Sonlandırıcılar, Filtreler, Anahtarlar, Karıştırıcılar, Güç Bölücü/Birleştiriciler, MIL-STD-810G askeri çevre koşullarına uygun, konusunda ve/veya konularında

İkinci Sektör ve Konular:

İlaç ve tıbbi cihaz alanında;

Sektörler

  • 21.1 Temel eczacılık ürünleri imalatı
  • 21.2 Eczacılığa iliÅŸkin ilaçların imalatı
  • 32.50 Tıbbi ve dişçilik ile ilgili araç ve gereçlerin imalatı faaliyetleri gösteren iÅŸletmeler
Uygun Proje Konuları:

Tıbbi Cihazlar

  1. Ultrason Cihazları
  2. Bilgisayarlı tomografi, dijital mamografi cihazları
  3. Hücresel ve moleküler düzeyde görüntüleme sistemleri
  4. Cerrahi operasyonlarda kullanılmak üzere görüntü işleme ve tarama cihazları
  5. Fonksiyonel ve anatomik teşhis ve tedavi amaçlı görüntüleme sistemleri
  6. Robotik Cerrahi sistemleri
İlaç
  1. Aşı ve bağışıklık ürünleri
  2. Tanı ve teşhis ürünleri
  3. Biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi

 

Üçüncü Sektör ve Konular: Raylı sistem araçları ile kritik bileşenlerinin üretiminde;

Sektörler

  • 26.51 Ölçme, test ve seyrüsefer amaçlı alet ve cihazların imalatı
  • 27.12 Elektrik dağıtım ve kontrol cihazları imalatı
  • 28.12 Akışkan gücü ile çalışan ekipmanların imalatı
  • 28.15 Rulman, diÅŸli/diÅŸli takımı, ÅŸanzıman ve tahrik elemanlarının imalatı
  • 30.20 Demir yolu lokomotifleri ve vagonlarının imalatı faaliyet gösteren iÅŸletmeler
Uygun Proje Konuları:
  1. Raylı sistemlerde kullanılacak Cer Sistemi, boji, baliz, araç gövde tasarımı, pnömatik sistemler, dişli kutusu, self röle vb. gibi kritik bileşenler
  1. Raylı sistem kontrol sistemi, yolcu bilgilendirme sistemleri,
  2. Sistem entegrasyonu konusunda ve/veya konularında başvurabilecektir.

 

KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, KOBİ Beyannamesi onaylı olan ve başvuru tarihi itibariyle KOBİ ölçeğindeki işletmeler başvurabilecektir. Girişimciler yani kendi işini kurmak isteyen gerçek kişiler başvuru yapamayacaktır. Başvuru tarihi itibariyle onaylı son KOBİ Beyannamesindeki ölçek dikkate alınacaktır. Başvuru yapıldıktan sonraki ölçek değişiklikleri destek üst limitlerini değiştirmeyecektir.

BaÅŸvuru yeri ve baÅŸvuru iÅŸlemleri
  1. KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, KOBİ Beyannamesi onaylı işletmeler KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapabilecektir.
  2. Başvuruda eksik olması halinde eksiklikler sistem üzerinden bildirilecek ve işletmenin zaman planında belirtilen süreler dahilinde eksikliklerini gidermesi gerekecektir.

 

Proje Süresi

 Proje süresi en az 8 ay ve en fazla 24 aydır. Bu sınırlar içinde olmak kaydıyla proje süresi, 4 ayın katları olacak şekilde başvuru sahibi tarafından belirlenir.

Destek Ãœst Limiti

Mikro İşletmeler için: 900.000 TL

Küçük İşletmeler için: 1.500.000 TL

Orta Büyüklükteki İşletmeler için : 6.000.000 TL

Destek Oranı :

% 75  olup Nitelikli Personel Giderlerinde Destek oranı % 100 uygulanır.


Kaynak:  KOSGEB

Â