258 KOBİ’ye 71.5 Milyon TL Dijitalleşme Desteği

258 KOBİ’ye 71.5 Milyon TL Dijitalleşme Desteği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in “Ä°malat Sanayinde DijitalleÅŸme” temalı çaÄŸrısının sonuçlarını açıkladı. ÇaÄŸrı için baÅŸvuran iÅŸletmelerin iki aÅŸamalı bir deÄŸerlendirme sürecinden geçtiÄŸini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, akıllı dijital teknolojileri geliÅŸtiren veya akıllı dijital teknolojileri imalat süreçlerinde kullanan 258 KOBÄ°’ye 71.5 milyon TL dijitalleÅŸme desteÄŸi saÄŸlayacaklarını söyledi. Bakan Varank, bu tutarın 50.5 milyon TL’sinin geri ödemesiz olarak verileceÄŸinin altını çizerek, “DijitalleÅŸmenin getireceÄŸi rekabet avantajı, uyum kabiliyeti, esneklik ve verimlilik kazançları, üretimde yapısal dönüÅŸüm hedefimize ulaÅŸmada önemli bir kaldıraç etkisi oluÅŸturacak.” dedi.

Özgün Yerli Teknolojiler

Mart ayında çıkılan KOBÄ°GEL – KOBÄ° GeliÅŸim Destek Programı’nın “Ä°malat Sanayinde DijitalleÅŸme” baÅŸlıklı çaÄŸrısı, hem yerli teknoloji geliÅŸtiricisi KOBÄ°’leri hem de üretimini dijitalleÅŸtirmek isteyen KOBÄ°’leri kapsıyordu. Programın amacı, özgün yerli teknolojilerin ağırlıkta olduÄŸu bir dijitalleÅŸme için, teknoloji geliÅŸtiren KOBÄ° envanterini geniÅŸletmek ve KOBÄ°’lerin dijitalleÅŸtirilmiÅŸ iÅŸ süreçlerini artırmak olarak belirlenmiÅŸti.

Robot Teknolojileri, Yapay Zekâ

Bu çerçevede; büyük verinin kullanımı, nesnelerin interneti, akıllı sensör teknolojileri, otonom robot teknolojileri, yapay zeka ve siber güvenlik alanları çaÄŸrı kapsamına alındı. Ayrıca, açık kaynak kodlu yazılımları içeren proje baÅŸvurularına da öncelik verildi.

Kobi’lere Bu Alanda Ä°lk Destek

Ä°ki aÅŸamalı deÄŸerlendirme sürecinin ardından destek almaya hak kazanan iÅŸletmeler belli oldu. KOBÄ°'lere yönelik ilk defa bu alanda verilecek desteÄŸin sonuçlarını, Bakan Varank kamuoyu ile paylaÅŸtı. 

Talep Beklentilerin Üzerinde

Varank, program kapsamında, bin 742 projenin baÅŸvurusunun kabul edildiÄŸini anımsatarak, “ÇaÄŸrıyı açıkladığımızda, beklentilerimizin çok üzerinde bir taleple karşılaÅŸtık. Aslında bu durum imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBÄ°’lerimizin dijitalleÅŸme konusundaki istek ve farkındalığını gösteriyor. BaÅŸlangıç için iyi bir bazımız var, tabi önemli olan bu bazı çok daha yukarı seviyelere taşıyabilmek ve imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBÄ°’lerimizde teknolojik sıçramayı gerçekleÅŸtirebilmek.” dedi.

Büyük Kısmı Hibe

Toplamda 258 iÅŸletmeye destek verileceÄŸini kaydeden Varank, “Bunların 232’sini akıllı dijital teknolojileri kendi iÅŸ süreçlerine adapte etmek isteyen KOBÄ°’lerimiz oluÅŸturdu. Akıllı dijital teknolojileri geliÅŸtiren 26 KOBÄ°’mize de KOBÄ°GEL kapsamında destek vereceÄŸiz. Elbette bu sayının daha fazla olmasını isterdik, önümüzdeki dönemde teknoloji geliÅŸtirici KOBÄ°’lerin nitelik ve niceliÄŸini artırmaya özel önem vereceÄŸiz. Programla birlikte 50.5 milyon TL’si geri ödemesiz olmak üzere, toplamda 71.5 milyon TL’lik destek KOBÄ°’lerimizle buluÅŸmuÅŸ olacak.” dedi.

DesteÄŸe Devam

Varank ÅŸöyle devam etti: “Küresel ekonomi zorlu bir dönemden geçiyor, ticaret savaÅŸları devam ederken buna bir de teknoloji savaÅŸları eklendi. Rekabette ayakta kalabilmek için yenilikçi, vizyoner ve yurt içi potansiyeli en etkin ÅŸekilde harekete geçirecek politikalar uygulanması elzem. Biz de küresel eÄŸilimleri yakından takip ederek, imalat sanayimizin bu yarışta geride kalmaması adına somut adımlar atıyoruz. Sonuçlarını açıkladığım bu destek, oldukça iyi tasarlandı ve KOBÄ°’lerimizin gücüne güç katmayı odağına aldı. Yeni teknolojileri geliÅŸtiren ve bunları üretim süreçlerine adapte eden iÅŸletmelerimizin yanında olmaya devam edeceÄŸiz. DijitalleÅŸmenin getireceÄŸi rekabet avantajı, uyum kabiliyeti, esneklik ve verimlilik kazançları, üretimde yapısal dönüÅŸüm hedefimize ulaÅŸmada önemli bir kaldıraç etkisi oluÅŸturacak.

KAYNAK:KOSGEB