2021 KKYDP KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESÄ°

2021 KKYDP KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESÄ°

2021 kkydp kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında TebliÄŸ'de DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.

TebliÄŸ, 2021-2022 döneminde kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluÅŸturulmasına katkı saÄŸlanması için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesine iliÅŸkin usul ve esasları belirliyor.

Tarım bakanlığı 81 il genelinde %50 hibe destekli  KKYDP hibe programı resmi gazetede dün itibariyle yayınlandı.

DESTEK ÜST LÄ°MÄ°TÄ°

Yeni tesis: 3.500.000₺

Tamamlama : 2.500.000₺

Kapasite artırımı  ve teknoloji yenileme: 2.000.000₺

GeçmiÅŸ dönemlerde hibe desteÄŸinden faydalanmış yatırımcılardan üç yılını dolduranlara, teknolojilerini yenileyebilme imkanı sunmak için desteklere tekrar baÅŸvuru hakkı tanındı. Bu kapsamda bütçe imkanları artırılarak faaliyete geçirilen projelerin en son teknolojik imkanları kullanarak hayata geçirilmeleri planlandıProje baÅŸvuruları A ve B iÅŸ planı olarak ikiye ayrıldı

Uygulanacak proje başvuruları "A iş planı" ve "B iş planı" olarak iki kısma ayrıldı.

A iÅŸ planıyla mevcut tarımsal iÅŸletmelerin makine-ekipman ihtiyaçlarının, hibeye esas proje tutarı 300 bin liraya kadar olacak ÅŸekilde karşılanması öngörüldü.

BaÅŸvurulardaki asil ve yedek uygulamasıyla geçmiÅŸ dönemlerde hibe desteÄŸinden faydalanmış yatırımcılardan üç yılını dolduranlara iliÅŸkin düzenleme burada da geçerli olacak.

"B iÅŸ planı" kapsamında gerçekleÅŸtirilecek baÅŸvurularda hibeye esas proje üst limiti ise 500 liradan 600 bin liraya yükseltildi.

KKYDP NEDÄ°R:

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda ekonomik ve sosyal geliÅŸmeyi saÄŸlamak için, gerçek ve tüzel kiÅŸilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımları ile basınçlı sulama sistemleri konularında yapacakları öz sermayeye dayalı projeli yatırımlarını teÅŸvik etmek amacıyla hibe desteÄŸi verilmesini saÄŸlayan kırsal kalkınma programıdır. 

KKYDP 14 DESTEKLENECEK PROJE KONULARI

Tarımsal ürünlerin iÅŸlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu konularında;

Tıbbi ve aromatik bitkilerin iÅŸlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu

KIRSAL KALKINMA PROJELERÄ° Ä°LE AMAÇLARI

Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi ve alternatif gelir kaynaklarının oluÅŸturulması,

Tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayinin geliÅŸtirilmesi için küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerin desteklenmesi,Tarımsal pazarlama altyapısının geliÅŸtirilmesi, Gıda güvenliÄŸinin güçlendirilmesi,

Yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması,

Kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasıdır.

 

2021 de bOff-Grid sistemlerde destek devam edecek

Kırsal ekonomik faaliyetlerde off-grid güneÅŸ enerjisi uygulamalarının desteklenmesine yönelik düzenlemede deÄŸiÅŸiklik yapıldı.

Güncelleme ile ilgili tebliÄŸe A Ä°ÅŸ Planı ve B Ä°ÅŸ Planı baÅŸlıklı tanımlar eklenerek, A Ä°ÅŸ Planı 300.000 TL’ye kadar bütçe içeren baÅŸvuruları, B Ä°ÅŸ Planı ise 20.000 TL ile 600.000 TL arası bütçe içeren baÅŸvurular olarak tanımlandı.

Bu güncelleme sonrasında “Ä°nÅŸaat iÅŸleri alım giderleri” baÅŸlıklı 16’ıncı maddenin 9’uncu fıkrasında tanımlananan 3 kW’a kadar kurulu güce sahip ÅŸebekeden bağımsız sistemlerin destekleneceÄŸine dair madde de güncellendi.

Güncelleme ile maddenin başına “A ve B iÅŸ planı kapsamında yapılan baÅŸvurularda“ ibaresi eklenerek, her iki iÅŸ planında da yer alacak off-grid projelere destek saÄŸlanmaya devam edileceÄŸi hükmü yer aldı.


kaynak :Tarım bakanlığı