KOSGEB DESTEKLERÄ° NELERDÄ°R?

KOSGEB DESTEKLERÄ° NELERDÄ°R?

Merhabalar bu yazıda kosgeb destekleri nelerdir sorusuna cevap vermeye çalışacağım.Kısa adıyla KOSGEB  ‘Küçük ve orta ölçekli Ä°ÅŸletmeleri geliÅŸtirme ve destekleme idare baÅŸkanlığı’ olarak ifade edilir.

Kosgeb ülkemizin yüzde dokasan ından fazla iÅŸletmesinin baÄŸlı olduÄŸu bir kurum olması dolaysıyla da önemli. Peki bu kurum hangi destekleri veriyor ve kimler faydalanıyora cevap vermeye çalışalım.

Kosgeb destekleri proje bazlı ve proje dışı başvurular olarak ikiye ayrılır. Bu yazı da proje bazlı olmayan destekleri yazacağım.

KOSGEB (PROJE BAZLI) PROGRAMLAR

  1. Ar-Ge, Ür-Ge ve Ä°novasyon Destek Programı
  2. Yurt Dışı Pazar Destek Programı
  3. KOBİGEL Destek Programı
  4. Stratejik Ürün Destek Programı
  5. Teknoyatırım Destek Programı
  6. İş Birliği Destek Programı

 

DESTEKLER (PROJE BAZLI OLMAYAN) Ä°ÅžLETME GELÄ°ÅžTÄ°RME DESTEK PROGRAMI

  1. Nitelikli Eleman DesteÄŸi
  2. Yurt Ä°çi Fuar DesteÄŸi
  3. Sınai ve Mülkiyet Hakları DesteÄŸi
  4. Belgelendirme DesteÄŸi
  5. Tasarım Desteği
  6. Teknik Danışmanlık Desteği
  7. Model Fabrika DesteÄŸi 
  8. Yurt Dışı İş Gezisi Desteği
  9. Bağımsız Değerlendirme Desteği
  10. Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği
  11. Test ve Analiz DesteÄŸi
  12. Mikro ve Küçük Ä°ÅŸletmelere Hızlı Destek Programı

 

1.Nitelikli Eleman DesteÄŸi

Amacı : Küçük ve Orta Büyüklükteki Ä°ÅŸletmelerin (KOBÄ°) ürettiÄŸi mal veya hizmetlerin kaliteli ve verimli

olmasıyla rekabet gücünün artması amaçlanmıştır.

Destek Unsurları: Personel net maaş desteği

Destek Oranı: %60

2.Yurt Ä°çi Fuar DesteÄŸi

Amacı : GerçekleÅŸtirilmek istenen uluslararası fuar harcamaları karşılanarak üretilen ürün ve hizmetlerin tanıtımının yapılması ve çok sayıda uluslararası düzeydeki katılımcıya ulaşılması hedeflenmiÅŸtir.

Destek Unsurları: BoÅŸ alan (yer) kirası ile standart stant konstrüksiyonu ve dekorasyonu giderleri

Destek Oranı: %60

3.Sınai ve Mülkiyet Hakları DesteÄŸi

Amacı : Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında, KOBÄ°’lerin payını ve etkinliÄŸini  artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik geliÅŸmelere uygun biçimde gerçekleÅŸtirmek amaçlanmıştır.

Destek Unsurları: Sınai mülkiyet haklarının korunmasını saÄŸlamak amacıyla yapılan giderler

Destek Oranı: %60

4.Belgelendirme DesteÄŸi

Amacı : Åžirketler tarafından çevre, kalite ve insan saÄŸlığına yönelik teknik mevzuata uyum

saÄŸlanabilmesini teminen akredite edilmiÅŸ kurum ve/veya kuruluÅŸlardan alınan yurt  dışı pazara giriÅŸ belgelerinin belgelendirme iÅŸlemleri harcamaların belirli bir bölümünün desteklenmesidir.

Destek Unsurları: Müracaat ve dosya inceleme, tetkik, denetim, test ve belge giderleri

Destek Oranı: %60

5.Tasarım Desteği

Amacı: Tasarımcı ÅŸirketleri ve tasarım ofislerinin, yurt dışında tanınmaları ve markalaÅŸmaları amacıyla yurt dışı hedef pazarlara yönelik gerçekleÅŸtirdikleri tanıtım, reklam, pazarlama, istihdam, danışmanlık harcamaları, yurt dışında açacakları birimlere iliÅŸkin giderleri desteklenir.

Destek Unsurları: Ä°ÅŸletmelerin; Endüstriyel Tasarımcılar Meslek KuruluÅŸu DerneÄŸi, Grafikerler Meslek KuruluÅŸu DerneÄŸi, Moda Tasarımcıları DerneÄŸi ve Ä°ç Mimarlar Odası üyeleri ile üyelerinin; sahibi, ortağı veya çalışanı olduÄŸu firmalardan, üniversitelerden, Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM)’nden ve 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı AraÅŸtırma, GeliÅŸtirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki tasarım merkezlerinden ürün tasarımına yönelik hizmet alımlarının desteklenmesidir.

Destek Oranı: %60

6.Teknik Danışmanlık Desteği

Amacı: KOBÄ°’lerin büyümesi için ihtiyacı olan teknik bilgiler hususunda gerekli desteÄŸin saÄŸlanması hedeflenmiÅŸtir.

Destek Unsurları: Teknik Danışmanların Yetkilendirilmesi ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri Hakkında Usul ve Esaslar”da belirlenen alt alanlarda Teknik Danışmanlardan alacakları  danışmanlık harcamaları

Destek Oranı: %60

7.Model Fabrika DesteÄŸi

Amacı: KOBÄ°’lerin dijital dönüÅŸümlerine imkân saÄŸlamak, yalın üretime geçmelerini teÅŸvik etmek ve deneyimsel öÄŸrenme prensiplerini iÅŸletmelerinde uygulamalarını mümkün kılmak amacıyla bu  destek programı faaliyete geçmiÅŸtir.

Destek Unsurları: Bakanlık tarafından bildirilen; model fabrikalardan, dijital dönüÅŸüm  merkezlerinden ve/veya yetkinlik merkezlerinden iÅŸletmelerin alacakları hizmet giderlerine  destek verilir. Söz konusu hizmet giderleri iÅŸletmelerin; model fabrikalardan, dijital dönüÅŸüm  merkezlerinden ve/veya yetkinlik merkezlerinden alacakları sadece eÄŸitim hizmetlerini içermektedir

Destek Oranı: %60

8Yurt Dışı İş Gezisi Desteği

Amacı: KOBÄ°’lerin kendi sektörü ile ilgili ürün geliÅŸmelerini ve yeni teknik-teknolojileri takip edebilmeleri, yabancı pazarda ikili iÅŸ görüÅŸmelerini tesis edebilmeleri, ithal/ihraç ürünler analizi ve pazar araÅŸtırmaları yapabilmeleri adına fırsat oluÅŸturulması amaçlanmıştır.

Destek Unsurları: KOSGEB Birimleri, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) veya Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) tarafından düzenlenen yurt dışı iÅŸ gezisi programlarında iÅŸletme temsilcilerinin;

Konaklama giderleri Ulaşım giderlerini (bulunulan yerden yurt dışı iÅŸ gezisinin düzenlendiÄŸi ülkeye veya birden fazla ülkeye gidilecek ise ülkeden ülkeye yapılan havayolu/karayolu/demiryolu/ denizyolu ile gidiÅŸ-dönüÅŸ ulaşım bileti ücretleri)

Yurt dışı iÅŸ gezisi programı ile ilgili tercüme, rehberlik giderleri, fuar giriÅŸ ücretleri ve toplantıorganizasyon giderleri

Destek Oranı: %60

9.Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği

Amacı : Program kapsamında ülkemizde yer alan iÅŸletmelerin enerji verimli elektrik motorları kullanımını  saÄŸlamaktır.

Kocaeli Gebze OSB, Antalya OSB, UÅŸak OSB, Bursa OSB, Ä°zmir KemalpaÅŸa OSB,Ankara Sanayi Odası 1. OSB ve Adana Hacı Sabancı OSB’de faaliyet gösteren iÅŸletmeler

Destek Unsurları: TEVMOT projesi kapsamında pilot olarak seçilen Kocaeli Gebze OSB, Antalya

OSB, UÅŸak OSB, Bursa OSB, Ä°zmir KemalpaÅŸa OSB, Ankara Sanayi Odası 1. OSB ve Adana Hacı Sabancı OSB’de faaliyet gösteren iÅŸletmelerin enerji verimli motor deÄŸiÅŸimlerine imzalanan protokol çerçevesinde desteklenmektedir.

Destek Oranı: %60

10.Bağımsız Değerlendirme Desteği

Amacı: Bu destek kapsamında iÅŸletmelerin yıllık finansal tablo ve diÄŸer finansal bilgilerin belirlenen kriterlere uygunluÄŸu ve doÄŸruluÄŸu hususunda güvence saÄŸlayacak bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amaçlanmıştır.

Destek Unsurları: 18/09/2019 tarihli 30892 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 05/12/2019

tarihli 30969 sayılı Resmi Gazete ile deÄŸiÅŸiklik yapılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları TebliÄŸi’nin çaÄŸrı planlarında belirtilen öncelikli ürün listesinde yer alan ürünleri üretmesine yönelik Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında yaptıkları proje baÅŸvurularına iliÅŸkin bağımsız deÄŸerlendirme raporu giderleri.

Destek Oranı: %60

11.Test ve Analiz DesteÄŸi

Amacı: KOBÄ°’lerin mevcut ürün/hizmet üretimleri ile dosya maliyetlerini azaltmayı amaçlayan teknik bir destektir.

Kimler Faydalanabilir?

Türk Ticaret Kanuna göre kurulmuÅŸ sınai ve/veya ticareti ÅŸirketler

Destek Unsurları: Test/analiz raporu giderleri

Destek Oranı: %60

12.Mikro ve Küçük Ä°ÅŸletmelere Hızlı Destek Programı

Amacı: Ä°malat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile COVID-19 salgını etkilerinin nispeten yüksek olduÄŸu bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük iÅŸletmelerin faaliyetlerini  sürdürmeleri ve geçmiÅŸ dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerini saÄŸlamaktır.

Kimler Faydalanabilir?

Program aşağıdaki iki bileşenden oluşur:

Birinci BileÅŸen: “Program Kapsamındaki Sektörler” tablosundaki sektörlerde faaliyet gösteren MKÄ°’ler için istihdamı koruma ve asgari bir yeni 12 aylık istihdam oluÅŸturma taahhüdüne karşılık iÅŸletme sermayesi desteÄŸi

Ä°kinci BileÅŸen: Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKÄ°’ler için istihdamı koruma ve asgari bir yeni 12 aylık istihdam oluÅŸturma taahhüdüne karşılık iÅŸletme sermayesi desteÄŸi 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı olan MKÄ°’ler birinci bileÅŸenden yararlanabilir. Ä°kinci bileÅŸen için bu koÅŸul aranmaz.

Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiÅŸ ve tecil ya da taksitlendirmesi yapılmamış vergi veya Sosyal Güvenlik Kurumu borcu olanlara destek ödemesi yapılmaz

Destek Unsurları:

Mikro iÅŸletmeler için azami 2 yeni istihdam karşılığında toplam 200.000 TL,

Küçük iÅŸletmeler için azami 5 yeni istihdam karşılığında 500.000 TL destek verilir.

Ä°ÅŸletme sahibi kadın veya iÅŸe alınan personel kadın ise destek miktarına 10.000 TL (her bir kadın personel için) eklenecektir.