
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN HIZLI ŞARJ ALTYAPISI ÇAĞRISI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ''Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı'' kapsamında Türkiye’nin her ÅŸehrinde hızlı ÅŸarj istasyonları kurulması amacıyla ''Elektrikli Araçlar için Hızlı Åžarj Altyapısı Destek ÇaÄŸrısı’’ ilan etmiÅŸtir.
ÇaÄŸrı Takvimi
ÇaÄŸrı kapsamında, proje baÅŸvurularının en geç 20 Haziran 2025 tarihi mesai bitimine kadar tamamlanması gerekmektedir.
ÇaÄŸrının Amacı
Elektrikli araçlar (EA), düÅŸük karbon salınımları, enerji verimliliÄŸi ve çevre dostu özellikleriyle sürdürülebilir ulaşım sistemlerine geçiÅŸin en önemli unsurlarından biri olarak görülmektedir. Bu kapsamda, elektrikli araç kullanımının yaygınlaÅŸması, ÅŸehirlerde hava kirliliÄŸinin azaltılması, fosil yakıtlara olan bağımlılığın düÅŸürülmesi, ülkemizin enerji güvenliÄŸinin artırılması ve sürdürülebilirliÄŸin saÄŸlanması açısından stratejik bir öneme sahiptir.
Bu anlamda, elektrikli araçlara geçiÅŸ sürecinin hızlanması açısından yaygın, eriÅŸilebilir ve güvenilir bir ÅŸarj altyapısı kritik bir gereklilik olarak ön plana çıkmaktadır. Kullanıcıların elektrikli araç tercihlerini artırmak ve bu dönüÅŸüm sürecini doÄŸru yönlendirmek amacıyla ÅŸarj istasyonlarının ülke genelinde eÅŸit bir ÅŸekilde eriÅŸilebilir olması büyük önem taşımaktadır. Özellikle hızlı ÅŸarj ünitelerinin bulunabilirliÄŸi uzun mesafeli yolculukların kolaylaÅŸması ve kullanıcı deneyiminin iyileÅŸtirilmesi açısından belirleyici bir rol oynamaktadır.
Bu baÄŸlamda, “Elektrikli Araçlar Ä°çin Hızlı Åžarj Altyapısı ÇaÄŸrısı” ile elektrikli araç kullanıcılarının tüm bölgelerde hızlı ÅŸarj ünitelerine eriÅŸimini saÄŸlamak, elektrikli araç kullanımını teÅŸvik etmek, ilave yatırımlarla il/ilçe bazında öngörülen ihtiyacı karşılayarak ülke genelinde homojen dağılımı saÄŸlamak amaçlanmaktadır.
Destekler
• Destek kararı verilen yatırım projeleri kapsamında, kurulan ÅŸarj istasyonlarındaki ÅŸarj ünitesi için makine ve teçhizat desteÄŸi ayrıca dağıtım trafosu, pano ve kablolama yatırımları için yardımcı teçhizat desteÄŸi saÄŸlanır.
• Åžarj ünitesi yatırımları kapsamındaki makine ve teçhizat harcamalarına azami % 60 oranında hibe desteÄŸi saÄŸlanır.
• Yapılacak ünite yatırımında ihtiyaç duyulacak dağıtım trafosu yatırımları için 180 bin TL’yi aÅŸmamak üzere % 50 oranında hibe desteÄŸi saÄŸlanır. Dağıtım trafosu ihtiyacında kurulum yapılacak lokasyon için ilgili elektrik Dağıtım Åžirketinden ihtiyaca yönelik yazı alınması gerekli olup, yalnızca fatura tarihi itibariyle geçerli yerli malı belgesine sahip azami 400 kVA gücünde dağıtım trafoları hibe desteÄŸinden faydalanabilecektir.
• Yapılacak ünite yatırımında ihtiyaç duyulacak fatura tarihi itibariyle geçerli yerli malı belgesine sahip azami 100 metre kablo yatırımı için 75 bin TL’yi aÅŸmamak üzere % 50 oranında hibe desteÄŸi saÄŸlanır.
• Yapılacak ünite yatırımında ihtiyaç duyulacak fatura tarihi itibariyle geçerli yerli malı belgesine sahip ÅŸarj ünitesi panosu yatırımı için 50 bin TL’yi aÅŸmamak üzere % 50 oranında hibe desteÄŸi saÄŸlanır.
• Destek almaya hak kazanan Yatırımcı için ÅŸarj ünitesi yatırımlarına saÄŸlanacak destek oranı, 6. Bölümde hesaplanan “talep edilen destek oranı” olarak uygulanır (Tamamlanan yatırımlarda saÄŸlanacak destek tutarı, “talep edilen destek oranı” ile KDV hariç fatura tutarının çarpımı ÅŸeklinde hesaplanacaktır.). Ancak, bu ÅŸekilde saÄŸlanacak destek tutarı, 6. Bölümde hesaplanan “ünite başına azami destek tutarı”nı aÅŸamaz.
• Tamamlanan yatırımlarda, desteÄŸe konu kurulan hızlı ÅŸarj ünitesinin toplam gücü 180 kW ve üzerinde ise ilgili ünite için verilecek destek, diÄŸer maddeler kapsamında hak edilen destek tutarına, bu bölümün (f) maddesi kapsamında hesaplanan desteÄŸin % 20’si ilave edilerek hesaplanır. 180 kW güce sahip ÅŸarj ünitesi kurulması halinde bu üniteler her bir çıkıştan 180 kW güce ve 500 Amper tepe, asgari 400 Amper sürekli akım kapasitesine çıkabilecek uygun kablolar ile donatılmış olmalıdır.
• Bu bölümün (g) maddesi uyarınca artırılarak saÄŸlanacak destek miktarı, ilgili ÅŸarj ünitesinin yatırım maliyetinin % 75’ini geçemez. Yatırım konusu kapsamında yapılacak ÅŸarj ünitesi, dağıtım trafosu, ÅŸarj ünitesi panosu ve kablolama dahil olmak üzere saÄŸlanacak destek miktarı, toplam yatırım maliyetinin % 75’ini geçemez.
• Her bir Yatırım Konusu için, en fazla EK-1’de öngörülen sayıda ünite kurulumu için destek verilir. Desteklenecek ünitelerde ise “5. Yatırımlara Yönelik Åžartlar” bölümü ile “7.1. Destekten Yararlanma Åžartları” bölümünde belirlenen koÅŸulları saÄŸlayan üniteler için destek saÄŸlanır. Bunun haricinde kalan ilave yatırımlar için destek verilmez.
• Herhangi bir Yatırım Konusu için destek almaya hak kazanan yatırımcının, EK-1’de belirlenen toplam sayıda ünitenin tamamının kurulumunu gerçekleÅŸtirmesi esastır. Yatırımcının bu sayıdan az ünite kurulumunu gerçekleÅŸtirmesi durumunda;
• Serbest üniteler haricinde kurulan ünite sayısının, yatırım konusu kapsamında yer alan serbest üniteler haricindeki belirlenen toplam ünite sayısına oranı % 70’ten az ise proje baÅŸarısız sonuçlanmış sayılır ve yatırımcı, proje kapsamında yaptığı yatırımlar için herhangi bir destek alamaz. Ayrıca, taahhüt kapsamında Firmanın sözleÅŸme imzalanması aÅŸamasında Bakanlığa verdiÄŸi kesin teminat mektubu nakde çevrilerek veya teminat mektubunda belirtilen tutar firma tarafından Bakanlık hesabına yatırılarak Hazineye gelir kaydedilir.
• Bir önceki maddeye göre baÅŸarı ile tamamlanan Projelerde, serbest üniteler haricindeki toplam ünite sayısı baz alınarak kurulmayan her bir ünite için Yatırımcının Proje kapsamında hak ettiÄŸi destek miktarından 200 bin TL düÅŸülür. (BelirsizliÄŸe mahal vermemek adına, örneÄŸin, serbest üniteler haricinde 20 ünitenin kurulması öngörülen bir Yatırım Konusuna yönelik Projede, Yatırımcı 15 ünitenin kurulumunu gerçekleÅŸtirmiÅŸ ise hak ettiÄŸi destek tutarından kurulumu yapılmayan 5 ünite için toplamda 1 milyon TL düÅŸülerek Yatırımcıya destek ödemesi yapılır.)
Destekten Yararlanma Şartları
• Yatırımı yapılan ÅŸarj üniteleri, 14/3/2013 tarih ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan bir lisans veya sertifika altında tüm elektrikli araçlara hizmet vermek üzere aktif olarak çalışır halde bulunmalı, EPDK’nın ilgili veri tabanına kayıtlı olmalı, 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Ä°ÅŸyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Ä°liÅŸkin Yönetmelik” hükümleri ile “TS 13912 Elektrikli Araç Åžarj Üniteleri ve Ä°stasyonları - Kurulum ve Güvenlik Standardı”na uygun olmalı ve bu durum TSE tarafından belgelendirilmelidir.
• Bir yatırımcı, birden fazla Yatırım Konusu için baÅŸvuruda bulunabilir ancak ÇaÄŸrı kapsamında en fazla 5 (beÅŸ) adet Yatırım Konusu için destek almaya hak kazanabilir. Yatırımcı, 5’ten fazla Yatırım Konusu için baÅŸvuru yapması halinde öncelik sıralamasını baÅŸvuru esnasında Portal’e yükler. Aralarında doÄŸrudan bir ortaklık iliÅŸkisi bulunan ya da ortaklarının bir kısmı veya tamamı aynı tüzel veya gerçek kiÅŸiler ile bunların yakınlarından (eÅŸleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri) oluÅŸan iÅŸletmeler için de bu kısıt uygulanır.
• Herhangi bir Yatırım Konusu için destek tanımlanan yatırımcılar, destek kapsamında aldıkları ÅŸarj ünitelerini 1 yıl boyunca diÄŸer iÅŸletmelere satamaz, kiralayamaz; ünitelerin kullanım hakkını her ne ad altında olursa olsun devredemez. 1-3 yıl arası süre ile satış, kiralama veya kullanım hakkı devri ise Bakanlık onayına tabidir.
• Herhangi bir Yatırım Konusu için destek tanımlanan yatırımcılar, destek kapsamında kurulumunu yaptıkları ÅŸarj ünitelerinin yerini aynı il ve ilçe içerisinde olmak kaydıyla Bakanlık onayıyla deÄŸiÅŸtirebilir.
Detaylı bilgi için https://sarjdestek.sanayi.gov.tr/cagri-duyurusu adresini ziyaret edebilirsiniz.