KGF PAKETÄ°NÄ°N AYRINTILARI

KGF PAKETÄ°NÄ°N AYRINTILARI

KGF PAKETÄ°NÄ°N AYRINTILARI Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, yeni KGF paketinin detaylarını açıkladı. 200 milyar liralık kefaletle 250 milyar liralık kredi hacmi oluÅŸacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 200 milyar liralık kefaletle 250 milyar liralık kredi hacmi oluÅŸmasının öngörüldüÄŸü yeni KGF destek paketinin detaylarını açıkladı. Toplam 14 ayrı destek kaleminden oluÅŸan paket kapsamında, iÅŸverene EYT sebebiyle oluÅŸacak kıdem tazminatı yükünün hafifletilmesi için 25 milyar liralık kefalet desteÄŸi saÄŸlanacak.

Yeni paket, iÅŸletmeler ödeme kabiliyetine göre 5 grupta sınıflandırılacak. En yüksek ödeme kabiliyetine sahip 1. Grup ile en düÅŸük ödeme kabiliyetine sahip 5. Grup firmalarına destek verilmeyecek. Destek ödemeleri fatura karşılığı yapılacak. Amaç dışı kullanım önlenmesi için de bir kara liste uygulaması devreye alınacak.

 

Hangi alanda ne kadar kefalet saÄŸlanacak?

PAKET 1: Ä°ÅžLETME GÄ°DERLERÄ° DESTEK PAKETÄ°

-35 milyar TL kefalet limitini haiz Ä°ÅŸletme Giderleri Destek Paketi ile iÅŸletmelerin maaÅŸ ve kira ödemeleri baÅŸta olmak üzere tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteÄŸi saÄŸlanacak.

PAKET 2: DÖVÄ°Z KAZANDIRICI FAALÄ°YETLERÄ° DESTEK PAKETÄ°

-35 milyar TL kefalet limitini haiz Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Destek Paketi ile bu alanda faaliyet gösteren baÅŸta KOBÄ°’ler olmak üzere tüm firmalar desteklenecek.

PAKET 3: YATIRIM PROJE FÄ°NANSMANI DESTEK PAKETÄ°

- 20 milyar TL kefalet limitini haiz Yatırım - Proje Finansmanı Destek Paketi ile her alanda yatırımlar desteklenerek üretim artırılacak. Yatırım TeÅŸvik Belgesi almış olan firmalara daha yüksek tutarlarda kredi imkânı saÄŸlanacak.

PAKET 4: Ä°MALAT SANAYÄ°Ä° DESTEK PAKETÄ°

-15 milyar TL kefalet limitini haiz Ä°malat Sanayii Destek Paketi ile imalat sanayiinde verimlilik, üretim, istihdam ve ihracat artışı saÄŸlanacak.

PAKET 5: EYT DESTEK PAKETÄ°

-25 milyar TL kefalet limitini haiz EYT Destek Paketi ile iÅŸverenlerimizin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükü hafifletilecek.

PAKET 6: BÖLGESEL ODAKLI KOBÄ° DESTEK PAKETÄ°

-10 milyar TL kefalet limitini haiz Bölgesel Odaklı KOBÄ° Destek Paketi ile imalat sanayi öncelikli olmak üzere iÅŸletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine destek verilecek.

PAKET 7: GİRİŞİMCİ DESTEK PAKETİ

-4 milyar TL kefalet limitini haiz GiriÅŸimci Destek Paketi ile giriÅŸimcilik ekosistemini geliÅŸtirerek, genç ve tekno giriÅŸimcilerimizin finansmana eriÅŸimlerinin kolaylaÅŸtırılacak.

PAKET 8: KADIN GİRİŞİMCİ DESTEK PAKETİ

-4 milyar TL kefalet limitini haiz Kadın GiriÅŸimci Destek Paketi ile yeni bir iÅŸyeri açmak isteyen ya da bir iÅŸ fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kiÅŸi/tüzel kiÅŸi iÅŸletme sahibi kadın giriÅŸimciler ve kadın kooperatifleri desteklenecek.

PAKET 9: YEŞİL DÖNÜÅžÜM ve ENERJÄ° VERÄ°MLÄ°LİĞİ DESTEK PAKETÄ°

-7 milyar TL kefalet limitini haiz YeÅŸil DönüÅŸüm ve Enerji VerimliliÄŸi Destek Paketi ile iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yol açacağı sorunların ülkemiz ekonomisi için getirdiÄŸi riskleri bertaraf edecek ve yeÅŸil dönüÅŸümü amaçlayan projeler için KOBÄ° ölçekli firmalar desteklenecek.

PAKET 10: TEKNOLOJÄ° DESTEK PAKETÄ°

- 4 milyar TL kefalet limitini haiz Teknoloji Destek Paketi ile teknoloji alanında yazılım, blockzinciri, yapay zeka, akıllı ÅŸehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut biliÅŸim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmaları desteklenecek.

PAKET 11: DÄ°JÄ°TAL DÖNÜÅžÜM DESTEK PAKETÄ°

-1 milyar TL kefalet limitini haiz Dijital DönüÅŸüm Destek Paketi ile KOBÄ°'lerin dijital dönüÅŸüm süreçlerini tamamlaması saÄŸlanacak.

PAKET 12: EĞİTİM DESTEK PAKETİ

-10 milyar TL kefalet limitini haiz EÄŸitim Destek Paketi ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara finansman desteÄŸi saÄŸlanacak.

PAKET 13: YENÄ° EVÄ°M PROGRAMI Ä°NÅžAAT DESTEK PAKETÄ°

-20 milyar TL kefalet limitini haiz Yeni Evim Programı Ä°nÅŸaat Destek Paketi ile orta gelir grubuna hitap eden konut arzının artırılabilmesi için konut üreticilerine uygun maliyetli finansman imkânı saÄŸlanacak.

PAKET 14: KONUT Ä°NÅžAATI DESTEK PAKETÄ°

-10 milyar TL kefalet limitini haiz Konut Ä°nÅŸaatı Destek Paketi ile inÅŸaat sektöründe arz/talep uyumsuzluÄŸunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inÅŸaat firmaları desteklenecek.