YEŞİL OSB SERTİFİKASYON

YEŞİL OSB SERTİFİKASYON

YeÅŸil osb sertifikasyon sistemi ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan YeÅŸil Mutabakat Eylem Planı'na göre, yeÅŸil organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerine yönelik sertifikasyon sistemi uygulamaya alınacak, buna iliÅŸkin mevzuat hazırlanacak.

SERTÄ°FÄ°KANIN AVANTAJLARI NELER?

YeÅŸil OSB Sertifikasının avantajları neler diyecek olursak… YeÅŸil OSB Sertifikası; OSB'lere, yerel halka, hükümetlere, OSB tedarikçilerine, katılımcılarına ve diÄŸer tüm paydaÅŸlara saymakla bitmeyen fayda sunuyor. SürdürülebilirliÄŸin her alanda önem kazandığı günümüzde OSB faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak için kapsayıcı eylem planlamaların oluÅŸturulmasını saÄŸlıyor.

Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi, dünyanın karşı karşıya olduÄŸu ve çözüm üretilmesi gereken en acil sorunlardan biridir. Hükümetler Arası Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Paneli (IPCC) raporları aracılığıyla yapılan bilimsel deÄŸerlendirmeler, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin en kötü sonuçlarının çoÄŸunun, küresel ısınmayı 1,5°C’ye sınırlandırarak önlenebileceÄŸini göstermiÅŸtir.

Bu nedenle endüstriler, verimliliÄŸi ve karlılığı en üst düzeye çıkarırken ekolojik ayak izlerini azaltmaya giderek daha fazla odaklanmaya baÅŸlamıştır. Ä°lgi gören yenilikçi çözümlerden biri de YeÅŸil Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasıdır.

YeÅŸil Organize Sanayi Bölgeleri, kaynak yönetimi ve atık azaltmadan enerji verimliliÄŸine, iyi üretim uygulamalarından yenilenebilir enerji kullanımına kadar faaliyetlerin tüm yönlerine çevresel hususları entegre etmektedir. Bu bölgelerde doÄŸal çevre ile uyum içinde faaliyet gösteren iÅŸletmeler ekonomik büyümeyi destekler ve sosyal refahı teÅŸvik ederler.

YeÅŸil Organize Sanayi Bölgeleri, ekonomik büyümeyi çevresel sürdürülebilirlik ile birleÅŸtirerek endüstriyel manzarada devrim yaratmaktadır. YeÅŸil OSB’ler, gezegenimizi gelecek nesiller için koruyarak ekonomik refaha ulaÅŸmanın mümkün olduÄŸunu gösteren bir umut ışığı görevi görmektedir.

Bugün itibariyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca sicil verilerek tüzel kiÅŸilik kazanan OSB sayısı 353’e ulaÅŸmıştır. Bu OSB’lerden 264 adedi faaliyette olup, 89 adedinde ise proje, kamulaÅŸtırma ve inÅŸaat iÅŸlemleri devam etmektedir.

Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸini önlemek amacıyla 2016 yılında yürürlüÄŸe giren Paris AnlaÅŸması çerçevesinde ülkemizin sunduÄŸu Ulusal Katkı Beyanı’nda, artıştan azaltım olacak ÅŸekilde %21 oranında sera gazı emisyon azaltım hedefi taahhüdü verilmiÅŸ olup, bu   hedef COP 27’de %41 olarak revize edilmiÅŸtir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu çerçevede Organize Sanayi Bölgelerine yönelik düzenlemeler içeren bir program ortaya koymuÅŸ, Dünya Bankası ile birlikte YeÅŸil OSB ve YeÅŸil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi’ni oluÅŸturmuÅŸtur. Bu çalışma yapılırken, kurumumuz Bakanlığımıza teknik destek saÄŸlamıştır.

YeÅŸil OSB ve YeÅŸil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi Projesi nedir?

YeÅŸil OSB ve YeÅŸil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi Projesinin temel amacı; ülkemizde yer alan sanayi bölgelerini, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doÄŸrultusunda “Sürekli GeliÅŸim” prensibi benimsenerek uluslararası standartlara ulaÅŸtırmaktır. Bu amaç doÄŸrultusunda, YeÅŸil OSB ve YeÅŸil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi’ne dahil olmak amacıyla ön koÅŸullar ve performans kriterleri tanımlanmıştır.

YeÅŸil OSB ve YeÅŸil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi ön kriterleri ve performans kriterlerinin amaçları;

  • Organize Sanayi Bölgelerinin yönetimsel ve izlemeye iliÅŸkin performansının artırılması saÄŸlamak,
  • Su, atık su, atık ve kaynakları yönetmek için sürdürülebilir araçlar saÄŸlayarak ve OSB’lerin çevresel ayak izlerini en aza indirerek çevresel performanslarının artırılmasını saÄŸlamak,
  • Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi sorunları ile çevre üzerindeki yerel ve küresel etkilerin ele alınmasını saÄŸlamak,
  • Ä°ÅŸçi hakları ve çalışma koÅŸulları, cinsiyet, topluluk diyaloÄŸu, arazi edinimi ve sosyal altyapı dahil olmak üzere toplumun ve çalışanların ihtiyaçlarını ele alarak sosyal performansın iyileÅŸtirilmesini saÄŸlamak,
  • OSB yöneticileri ve iÅŸletme sahipleri için ekonomik performansın artırılmasını saÄŸlamaktır.

Yapılan literatür taramaları ve çalışmalar sonucunda Enstitümüz ve Bakanlığımız tarafından, kriterlerin amaca hizmet etmesi için 6 ön kriter ve 40 performans kriteri üzerine çalışmalar gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

YeÅŸil OSB Sertifikasyon Sistemi için hazırlanan ön kriterleri;

  1. OSB’de üretimde olan en az 1 firmanın yer alması.
  2. OSB’deki atık sularının tümünün arıtılıyor olması.
  3. OSB’de enerji üretim kaynağı olarak kömür kullanımının olmaması.
  4. OSB’nin TSE tarafından TS EN ISO 14001 ve TS EN ISO 50001 standartlarından belgelendirilmiÅŸ olması.*
  5. Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve Sürdürülebilirlikle ile ilgili konuları izlemek ve yönetmek için organizasyonel yapıda bir birimin kurulması ve en az bir yetkin personel istihdam edilmesi.
  6. OSB’nin en az temel seviye Sıfır Atık Belgesine sahip olması.

(*BaÅŸka bir uygunluk deÄŸerlendirme kuruluÅŸundan bu belgelere sahip olan OSB’lerin TSE’ye belge geçiÅŸ baÅŸvurusunun yapılmış olması yeterlidir.)

Performans kriterleri ise OSB Yönetimi, Ekonomik, Çevresel ve Sosyal Performans baÅŸlıkları olmak üzere 4 ana baÅŸlık altında deÄŸerlendirilmektedir.

Ayrıca OSB’lerin her geçen yıl geliÅŸmelerini ve iyileÅŸmelerini saÄŸlayabilmek için, kriterlerden gerekli yeterliliÄŸi saÄŸlayarak YeÅŸil OSB olma unvanına hak kazanan OSB’lerin her yıl Ä°yileÅŸtirme Raporu hazırlaması beklenmektedir.

Yeşil OSB Tasarım Sertifikası nedir?

Bütün bunların yanı sıra, sanayinin yeÅŸil dönüÅŸüm, düÅŸük karbonlu üretim ekosistemi ve döngüsel ekonomi uygulamalarına hazır olması amacıyla YeÅŸil OSB Tasarım Sertifikası oluÅŸturulmuÅŸtur. Bu sertifika sayesinde OSB’ler kurulum aÅŸamasından itibaren sürdürülebilir bir altyapı ile ilerleyecek ve bu sayede ilerde karşısına çıkacak olan geliÅŸmelere daha açık bir altyapıya sahip olacaktır.

YeÅŸil OSB Tasarım Sertifikası, 01.01.2025 tarihinden sonra kurulan ve ilave alan tahsis edilen OSB’ler için YeÅŸil OSB Sertifikasyon sisteminde zorunlu tutulmuÅŸtur.

YeÅŸil OSB ve YeÅŸil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi projesi kapsamında uygunluk deÄŸerlendirmesi Enstitümüzce gerçekleÅŸtirilmektedir.