LÄ°SANSSIZ GES YATIRIMLARINDA YATIRIM TEÅžVÄ°KLERÄ°

LÄ°SANSSIZ GES YATIRIMLARINDA YATIRIM TEÅžVÄ°KLERÄ°

Lisanssız güneÅŸ enerji santral yatırımlarına saÄŸlanacak bölgesel teÅŸvikler ile ilgili 5209 sayılı 

CumhurbaÅŸkanı Kararı ile 24 Åžubat 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi. Yayınlanan  bu karar ile lisanssız güneÅŸ enerji santrali (GES) yatırımları 4 üncü bölge teÅŸvikleri kapsamına alındı.

Bu teÅŸvikler kapsamında baÄŸlantı gücüyle sınırlı olmak ÅŸartıyla tüketim amacıyla kurulan GES’lerde faiz ve  kar payı hariç tutularak 1 inci, 2 inci, 3 üncü ve 4 üncü bölgeler için 4 üncü bölge ve diÄŸer bölgelerdeki  yatırımlar için de kendi bölge teÅŸviklerinden faydalanma imkânı sunulmuÅŸtur.

1. KDV İstisnası

Yerli makine teçhizat alımlarında geçerli olmak üzere KDV istisnası uygulanır.

2. Gümrük Vergisi Ä°stisnası

Ä°thal güneÅŸ panellerine ek olarak ithal konstrüksiyon da bu teÅŸvik kapsamına alınmamıştır. (24.02.2022  Resmi Gazete’de yayınlanan 31760 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın  Uygulanmasına Ä°liÅŸkin TebliÄŸ’de yapılan deÄŸiÅŸiklik)

3. Vergi Ä°ndirimi

TeÅŸvik kapsamında gerçekleÅŸtirilen OSB dışındaki 4. bölge yatırımlardaki bina, makine, hafriyat vb. 

harcamaların %70’inin, %30’u kurumlar ve gelir vergisinden düÅŸülebilmektedir. OSB içerisindeki 4. Bölge  yatırımlarında ise harcamanın %70’nin %40’ı olarak belirlenmiÅŸtir. Yani 3.000.000 TL olan bir yatırımın  %70’i 2.100.00 TL olur ve yatırım OSB dışında ise bunun da %30’u olan 630.000 TL’si, eÄŸer yatırım OSB  içindeyse de %40’ı olan 840.000 TL vergiden düÅŸürülebilmektedir. Bu vergi indirimi ayrıca firmanın farklı  faaliyetler sonucunda oluÅŸan vergiler için de kullanılabilmektedir. 

4. Sigorta Primi Ä°ÅŸveren Hissesi DesteÄŸi

Yapılan yatırımda çalışan kiÅŸiler için eÄŸer yatırım OSB dışında ise 6 yıl, OSB içinde ise 7 yıl teÅŸvik desteÄŸi bulunmaktadır. (Yatırım kapsamındaki desteklenecek kiÅŸi sayısı ve diÄŸer ilgili detaylar çıkacak usul ve esaslar ile belirlenecektir.)

5. Faiz/Kar Payı

GES yatırımları için 4. Bölge teÅŸvikleri kapsamında faiz/kar payı desteÄŸi bulunmamaktadır.

TeÅŸvik Bölgeleri

1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, EskiÅŸehir, Ä°stanbul, Ä°zmir, Kocaeli, MuÄŸla, TekirdaÄŸ

2. Bölge: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada illeri hariç), Denizli, Edirne, 

Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya, Yalova

3. Bölge: Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize,  UÅŸak, Zonguldak

4. Bölge: Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, 

Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas

5. Bölge: Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, GümüÅŸhane, KahramanmaraÅŸ, Kilis, NiÄŸde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat

6. bölge: Adıyaman, AÄŸrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, IÄŸdır, Kars, Mardin, MuÅŸ,  Siirt, Åžanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada

TeÅŸvikten Yararlanmak için Asgari Åžartlar

Lisanssız güneÅŸ enerji santrallerinde 4. Bölge teÅŸviklerinden yararlanmak için aranan asgari ÅŸartlar 

 Kurulacak güneÅŸ enerji santralinin kurulu gücü en az 240 kW olmalıdır. (21 AÄŸustos 2020 tarihli CumhurbaÅŸkanlığı Kararı MADDE 15 9. Fıkrası ile güneÅŸ enerjisi elektrik üretimi yatırımlarında modernizasyon niteliÄŸindeki yatırımlar ve 240 kW altı kapasitedeki yatırımlar desteklenmemektedir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarında Türkiye’nin doÄŸru bir model izlediÄŸini belirten SUNRUHA Enerji Genel Müdürü Mehmet BARUTÇU, devlet tarafından saÄŸlanan teÅŸviklerle özellikle güneÅŸ enerjisinde yatırım cazibesinin arttığını vurguladı. BARUTÇU, “Åžu anda yatırım için en cazip zaman” dedi.

Türkiye güneÅŸ enerjisi kurulu gücünü artırmaya yönelik adımları kararlılıkla sürdürürken, 2021 yıl sonu itibariyle 7 bin 816 megavat kurulu güce ulaşıldı. 2016 yılında baÅŸlayan güneÅŸ enerjisi yatırımlarındaki artışın 2022 yılında hızlanması bekleniyor. Özellikle devletin bu alanda saÄŸladığı teÅŸviklerle, bireysel yatırımların artması hedefleniyor.

https://sunruha.com/

https://protimeas.com/