EKONOMÄ° DEÄžER KREDÄ°SÄ°

EKONOMÄ° DEÄžER KREDÄ°SÄ°

Ürün Açıklaması

KGF, Bankaların talep ettiÄŸi tür ve nitelikte teminatı olmadığı için finansmana eriÅŸemeyen KOBÄ°’lerin, 2018 yıl sonu cirolarına göre deÄŸiÅŸen üst limitlerle kullanacağı kredilere kefalet saÄŸlayacaktır.

 Kefalet Ä°çin Kullanılan Kaynak

Hazine Fonu

İlgili Finans Kuruluşları / Kurum

13 Kredi Veren (Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Garanti BBVA, TEB, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, Şekerbank, Eximbank, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası, Alternatif Bank)


Ürün Vadesi

Aylık eÅŸit taksitli geri ödeme planına baÄŸlı azami 4 yıl vadeli olup, anapara ödemesiz dönem en fazla 6 aydır.

 Kefalet Limiti ve Kefalet Oranları

*Gayrinakdi krediler, her bir grup içinde yer alacaktır.
** Kefalet üst limiti tüm KOBÄ°’ler için 25 milyon TL (firma/grup limiti), KOBÄ° dışı için 200 milyon TL (firma/grup limiti) olarak uygulanacaktır.

Ücret ve Komisyon

Kurum, verdiÄŸi kefaletler karşılığında yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve varsa önceki dilimlerden doÄŸan komisyon alacağının mahsup edilmesinden sonra peÅŸin olarak kefalet tutarının %2’si oranında kredi verenler aracılığıyla komisyon tahsil eder. Tahsil edilen komisyon tutarının %1,5’i gelir olarak Kuruma bırakılır. Yapılandırma durumunda yararlanıcılardan, kefalet bakiyesi üzerinden %1 oranında kredi verenler aracılığıyla peÅŸin olarak komisyon tahsil edilir, bu tutarın %3’ü gelir olarak Kuruma bırakılır.

 BaÅŸvuru KoÅŸulları

Genel Kriterler

  • Yararlanıcıların Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuÅŸ ve yurtiçinde veya Türkiye’deki Serbest Bölgelerde faaliyet gösteren KOBÄ° tanımını haiz yurtiçinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kiÅŸi iÅŸletmelerden biri olması ÅŸartı aranır.
  • Yararlanıcıların Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuÅŸ ve yurtiçinde veya Türkiye’deki Serbest Bölgelerde faaliyet gösteren KOBÄ° tanımını haiz yurtiçinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kiÅŸi iÅŸletmelerden biri olması ÅŸartı aranır.
  • Yararlanıcı ile yararlanıcı ve/veya ortaklarının ayrı ayrı ya da birlikte % 25 ve üzeri hisse ile ortak olduÄŸu ÅŸirketlerden, krediye baÅŸvuru sırasında iflas, fesih, iflas erteleme ve konkordato kararı olmaması koÅŸulu aranır. Bu koÅŸul Kredi Verenin kayıtlarından anlaşılamadığı takdirde yararlanıcıdan alınan yazılı beyan ile tamamlanır.
  • Yararlanıcının, kredi kullandırım sırasında en çok 90 gün öncesine kadar bir tarihte alınmış yazı ile belgelendirilecek ÅŸekilde, 21/07/1953 tarih ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 22/A maddesi kapsamında Vergi Dairesine ve 31/05/2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 90. maddesinin altıncı fıkrası kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na vadesi geçmiÅŸ borçlarının olmaması, bu kapsamda borç bulunması halinde yeniden yapılandırılması ve yapılandırmanın bozulmamış olması, aksi takdirde bu borcun kredinin % 20’sini aÅŸmaması ÅŸartıyla Kurum kefaleti ile saÄŸlanan krediden öncelikli olarak bu borçların ödenmesi koÅŸulu aranır. Kredi kullanımından 90 gün öncesine kadar ilgili kurumlardan alınan belgeler geçerlidir.
  • Yararlanıcının Sosyal Güvenlik Kurumuna ve/veya Vergi Dairesine vadesi geçmiÅŸ borcunun bulunması halinde, Hazine desteÄŸi ile kefalet saÄŸlanan krediden öncelikli olarak borcun kredinin % 20’sini aÅŸmaması ÅŸartıyla ödenmesi Kredi Verenin sorumluluÄŸundadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairelerinden alınan ve borcun ödendiÄŸini tevsik eden belge kredi kullanımını takip eden 30 iÅŸ günü içerisinde KOBÄ°T sistemine ekler. Ödenmemesi halinde Kurum’un kefalet sorumluluÄŸu ortadan kalkar.
  • Yararlanıcının Kredi Verene baÅŸvuru tarihinde elde edilebilen son Risk Merkezi verilerine göre Bankalarca Kredilerin ve DiÄŸer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar Ä°çin Ayrılacak Karşılıklara Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca donuk alacak olarak sınıflandırılmamış olması ve 24/12/2013 tarihli ve 28861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Åžirketlerinin Muhasebe Uygulamaları ile Finansal Tabloları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca “Tasfiye Olunacak Alacaklar ile Zarar NiteliÄŸindeki Alacaklar” hesabında izlenen alacaklar niteliÄŸinde olmaması.
    Ä°ÅŸbu Protokol kapsamında yararlanıcılara yapılacak olan kredi tahsisinde Kuruma önceki dönemlere iliÅŸkin ödenmemiÅŸ komisyon borcunun bulunmaması ÅŸartı aranır.