TEÅžVÄ°K VE HÄ°BE NASIL ALINIR

TEÅžVÄ°K VE HÄ°BE NASIL ALINIR

Faizsiz veya Geri ödemesiz desteklersen kimler nasıl faydalanabilir. Bu soruyla çokça karşılaşınca bazı destekleri anlatmakta fayda olacağına inanıyorum.
Devlet  ayrıca isÅŸizlik sorunun çözülmesi ve istihdamın artması adına kendi iÅŸini kuracak olan vatandaÅŸlara çeÅŸitli yardım ödemelerinde bulunuyor. Bu ödemelerin bazılarına yapılan aramalar ise Ekim ayında arttı. Öte yandan 2020 senesinde kendi iÅŸini kurmak isteyen kiÅŸiler KOSGEB tarafından hibe desteÄŸi almak fırsatı yakalamaktadır. Bunun beraberinde SGK ve BaÄŸ-Kur desteÄŸi de saÄŸlanmakta olup vergi muafiyeti olanağı da verilmektedir.
 

 Kredi müjdesi! Faizsiz 15 bin lira

 
Pandemi sürecinin ardından iÅŸ bulmakta zorlanan vatandaÅŸlar bu dönemde ek imkanlarla kendi iÅŸlerini kurmanın planlarını yapıyorlar. Kendi iÅŸini kuranlara saÄŸlanan devlet desteklerini araÅŸtıran vatandaÅŸlar iki desteÄŸi merak ediyorlar. Devlet tarafından gençlere saÄŸlanan hibe destekli, geri ödemesiz teÅŸvikler, devlet destekleri ve diÄŸer ek avantajları kalem kalem inceledik. Ä°ÅŸte 2020 yılında iÅŸyeri açacak olan vatandaÅŸlara saÄŸlanacak olan devlet destekleri. Peki Ä°ÅŸyeri açan gençlere 2020 yılı devlet desteÄŸi nasıl alınır? Hibe destekli, geri ödemesiz teÅŸvikler ne kadar?
 
 
Kendi iÅŸini kurmak isteyen vatandaÅŸlar maliyetlerin düÅŸürülmesi ve çalışma sürecinin baÅŸlayabilmesi adına teÅŸvik saÄŸlıyor. Ä°ÅŸ kurma sürecinin en başından çalışma hayatının belli bir noktasına kadar devam eden bu destekler ise binlerce TL'ye ulaşıyor.
 

15.000 TL FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

 
Bu destek Aile Bakanlığı'nın ilçelerde faaliyet gösteren birimleri olan Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma Vakıflarından saÄŸlanıyor.
 
VatandaÅŸlar uzman oldukları, bildikleri, mesleki yeterlilik saÄŸladıkları bir alanda iÅŸ kurmak istediklerinde sosyal yardımlaÅŸma ve dayanışma vakıfları 15.000 TL'ye kredi saÄŸlıyor. Bu kredilerde faiz uygulanmıyor yani kullanılan kredinin anaparası ödeniyor.
 
Geri ödemeler 12 ay ödemesiz 48 ay vade ile 60 ay vade ile yapılıyor. Burada önemli olan nokta bu desteÄŸin saÄŸlanması sosyal yardımlaÅŸma vakfının ekonomik durumuna baÄŸlı. Bu durumda ilçe sosyal yardımlaÅŸma vakıfları yerine il geneli hizmet veren sosyal yardımlaÅŸma ve dayanışma vakıflarına baÅŸvuru yapabilirsiniz.
 

28.000 TL VERGİ PRİM DESTEĞİ

 
Bu destek ödemesi ise çeÅŸitli kurumların ortak çalışması sonucu saÄŸlanıyor.
 
29 yaşını doldurmamış olan ve ilk defa iÅŸyeri açacak olan vatandaÅŸlara devlet hem sigorta prim hemde gelir vergisi desteÄŸi saÄŸlıyor.Bu iki destek ile vatandaÅŸlara saÄŸlanan destek tutarı toplam 28 bin TL'yi aşıyor.
 
Bu desteklerin ilkinde vatandaÅŸlar 12 ay boyunca prim ödemesi yapmıyorlar. Bu ödemeler devlet tarafından yapılıyor. 2020 yılı için bir yıllık prim ödemesi ise 12 bin TL tutarında bir maliyete sahip. Ä°kinci destekte ise vatandaÅŸlar 75 bin TL'ye kadar olan gelirleri için gelir vergisi ödemesi yapmıyorlar. Gelir vergisi muafiyeti de vatandaÅŸlara 16 bin TL'lik avantaj saÄŸlıyor.
 

HÄ°BE VE GERÄ° ÖDEMESÄ°Z TEÅžVÄ°KLER NASIL ALINIR?

 
Ä°ÅŸyeri kurmak için ilk olarak sermaye edinmek gerekiyor. Bunun için kredi çekmek ya da Kosgeb desteklerinden faydalanmak mümkün. Ä°ÅŸyeri kuracak olan gençlere hibe desteÄŸi saÄŸlanıyor. 2020 yılında genç giriÅŸimciler iÅŸyerlerini kurabilsinler ve iÅŸletmelerini kafalarında kurdukları plana göre en iyi ÅŸekilde devam ettirebilsinler diye vergi ve prim desteÄŸi veriliyor. 3 yıl boyunca saÄŸlanacak olan vergi desteÄŸinden faydalanacak olan gençlerin prim ödemeleri de 1 sene boyunca devlet tarafından karşılanıyor.
 

75 BÄ°N LÄ°RALIK KISMI

 
Genç giriÅŸimcilerin iÅŸletmelerini kurup faaliyete geçirdikleri tarihi takiben üç vergilendirme döneminde saÄŸladıkları gelirin 75.000 TL'lik kısmı gelir vergisinden ayrı tutulacak. SaÄŸlanan destek kapsamında yaklaşık 22 bin TL civarında vergi desteÄŸi saÄŸlanmış olacak. Aynı zamanda ilk kez sigortalı olarak sayılabilecek gerçek kiÅŸi statüsündeki giriÅŸimcilerin primleri ve resmi olarak kabul edildiÄŸi tarihi takiben 1 sene süreli olarak prime esas olarak aylık 882,65 TL olarak saÄŸlanırken bir yıllık hesaplandığında 882,65 * 12 = 10 bin 591 TL civarında bulunuyor. Yani ÅŸartları saÄŸlayan kiÅŸilerin 10 bin 591 TL'lik prim ödemesi devlet tarafından karşılanıyor.
 

VERGÄ° VE PRÄ°M DESTEĞİNDEN FAYDALANMAK Ä°ÇÄ°N GEREKLÄ° KOÅžULLAR

 
Yeni iÅŸyeri kuracak olanlar vergi istisnası ve prim desteklerinden yararlanmak için gerekli birtakım koÅŸullar vardır.
 
Sigorta prim desteÄŸinden faydalanılması için gerçek kiÅŸi statüsünde olan giriÅŸimcilerin ilk kez sigortalı sayılıyor olması,
 
Ä°ÅŸe baÅŸlanıldığı tarihin yasal süreçte bildirilmiÅŸ olması,
 
Mükellefiyetin baÅŸladığı tarihi müteakip 18 yaşını doldurmuÅŸ ve 29 yaşını geçmemiÅŸ olması,
 
Girişimcinin yapmış olduğu işin başında durması ve bu işi kendisinin yapıyor olması,
 
 Mevcut firmanın üçüncü dereceye kadar diÄŸer bir akrabadan devir alınmamış olması,
 
İşletmeye daha sonradan ortak olunmaması,
 
Kosgeb kurslarına katılım saÄŸlanmış ve GiriÅŸimcilik Sertifikası alınmış olması ve aklındaki iÅŸ düÅŸüncelerini gerçekleÅŸtirmek adına iÅŸ planı ve proje hazırlıyor olması,
 
Vergi dairesinden temin edilecek olan "Genç GiriÅŸimcilere Kazanç Ä°stisnası Belgesi"nin bulunması koÅŸulları aranıyor.
 

VERGİ VE PRİM DESTEĞİNDEN NASIL YARARLANILIR?

 
Genç giriÅŸimcilere verilen bu destekten faydalanacak olan kiÅŸilerin öncelikle Kosgeb Veri Tabanına kayıt olmaları gerekiyor. Daha sonra Kosgeb tarafından verilen kurslara katılım saÄŸlanarak GiriÅŸimcilik Sertifikası alıp kurstan edinilen bilgiler sonucunda bir iÅŸ planı hazırlayıp kafalarında tasarladıkları iÅŸ düÅŸüncelerini oluÅŸturmaları ve buna göre bir projeyi uygulamaya koymaları gerekmektedir.