MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE FİNASMAN DESTEĞİ

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE FİNASMAN DESTEĞİ

Mikro ve Küçük Ä°ÅŸletmelere Hızlı Destek Projesi” baÅŸlatılmıştır.  Projenin amacı;  imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Covid-19 salgını etkilerinin nispeten yoÄŸun olduÄŸu diÄŸer sektörlerdeki MKÄ°’lerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiÅŸ dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin saÄŸlanmasıdır.

PROGRAM ÖZETÄ° VE AMACI:

 Mikro ve küçük iÅŸletmeler (MKÄ°’ler), finansmana eriÅŸimlerinin kısıtlı olması ve gelir azalışlarından çabuk etkilenmeleri nedeniyle Covid-19 salgınına karşı hassas durumdadır. Ekonomik aktivitelerin ülke geneline yayılmasında,  teknolojik geliÅŸmelerin tabandan itibaren içselleÅŸtirilmesinde,  ana sanayi kuruluÅŸlarının malzeme ve ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanmasında, yereldeki iÅŸgücü potansiyelinin yerinde kullanılarak büyük ÅŸehirlere saÄŸlıksız göçün önlenmesinde ve teknoloji tabanlı yenilikçi iÅŸ fikirlerinin hayata geçirilmesinde son derece önemli olan mikro ve küçük iÅŸletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları gerekmektedir.

Proje kapsamında KOSGEB tarafından hazırlanan “Mikro ve Küçük Ä°ÅŸletmelere Hızlı Destek Programı” ile; imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediÄŸi bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKÄ°’ler ve yenilikçi genç iÅŸletmelere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli iÅŸletme sermayesi desteÄŸi saÄŸlanacaktır.      

    MKÄ° HIZLI DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA UYGULANACAK FAÄ°ZSÄ°Z VE TEMÄ°NATSIZ GERÄ° ÖDEMELÄ° DESTEK:

Ä°malat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediÄŸi bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKÄ°’lere:

- 1981 ve sonrası doÄŸumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,

 

- BaÅŸvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” ÅŸartı ile;

 yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir. Ä°ÅŸletme sahibi kadın ise veya iÅŸe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. BaÅŸvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda iÅŸletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir.  Mikro iÅŸletmeler en fazla 2 personel, küçük iÅŸletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.  

Destekten yararlanabilecek MKÄ°’lerin sektörleri; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosunda belirtilmektedir.

Asgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiÄŸinden, diÄŸer KOSGEB destek programlarından farklı olarak kurul veya komite deÄŸerlendirme prosedürü olmayacaktır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKÄ°’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı, SGK, MERSÄ°S – ESBÄ°S ve diÄŸer bazı veritabanlarıyla baÄŸlantılı olan KOBÄ° Bilgi Sistemi) üzerinden baÅŸvuru yapabilecektir. Bütçe imkanları ölçüsünde baÅŸvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKÄ°’lerin ödeme talebi baÅŸvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduÄŸu sayıdaki iÅŸletmenin kesin onayı verilecektir.  

 

Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay ÅŸeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peÅŸin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GÄ°B, SGK) iÅŸletmenin aktif olduÄŸu, geçmiÅŸ dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduÄŸu ve yeni personelin istihdam edildiÄŸi kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine iliÅŸkin yükümlülük yerine getirilmemiÅŸse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.

 

GeçmiÅŸ dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiÅŸ olmak kaydı ile; MKÄ°’ler kullandıkları desteÄŸi 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKÄ°’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecektir. 

Geri ödemeli destek için iÅŸletmelerden teminat alınmayacaktır.

 DESTEK BAÅžVURU ÅžARTLARI VE DESTEK TÜRÜ:

MÄ°KRO VE KÜÇÜK Ä°ÅžLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BAÅžVURU KRÄ°TERLERÄ°:

 

Program aşağıdaki iki destek bileşeninden oluşmaktadır:

 Birinci bileÅŸende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKÄ°’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

 Ä°kinci bileÅŸende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKÄ°’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

Ä°ki bileÅŸenden yalnızca birine baÅŸvuru yapılabilecektir. 2021 yılı Aralık ayından önceki baÅŸvuru dönemi yararlanıcıları, ÅŸartları karşılamaları ve yeni baÅŸvuru döneminde de baÅŸvuru yapmaları halinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecektir.

AÅŸağıdaki mikro ve küçük iÅŸletmeler, KOSGEB Veritabanında kayıtlı olmaları ve KOBÄ° Beyannamelerinin güncel ve onaylı olması ÅŸartıyla baÅŸvuru yapabilecektir: 

Ölçek kriteri:

Mikro ve küçük ölçekli iÅŸletmeler (MKÄ°’ler) baÅŸvurabilecektir.

Sektör kriteri

Her iki bileÅŸene; güncel KOBÄ° Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKÄ°’ler baÅŸvurabilecektir.

 2019 yılında asgari gelir hacmine ulaÅŸmış olma kriteri:

Covid-19 salgınından önce de aktif olduÄŸu kabul edilen MKÄ°'ler baÅŸvuru yapabilecektir. Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı mali kayıtlarına göre 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiÅŸ olması, salgından önce aktif iÅŸletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan ve Ä°kinci BileÅŸene baÅŸvuran yenilikçi genç iÅŸletmelerde aranmayacaktır.

Sadece Ä°kinci BileÅŸen için; yenilikçi genç MKÄ° olma kriteri:

 2017 ve sonrasında kurulmuÅŸ olup desteÄŸe baÅŸvuru tarihi itibariyle aÅŸağıdaki ÅŸartlardan herhangi birini saÄŸlayan yenilikçi genç MKÄ°’ler baÅŸvurabilecektir:

-  Merkez ya da ÅŸube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKÄ°’ler.

- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi baÅŸarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKÄ°’ler.

- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKÄ°’ler.

- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKÄ°’ler

 

AÅŸağıdaki belirtilen iÅŸletmeler baÅŸvuruda bulunamayacaktır: 

- Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki iÅŸletmeler bu desteÄŸe baÅŸvuramayacaktır.

- Ä°ÅŸletmeler, BaÅŸvuru Formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiÅŸ vergi – SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek baÅŸvuru yapabilecektir. Bu iÅŸletmelerin destek ödemesi alabilmesi için, destek ödemesi öncesinde yasal limitlerin üzerindeki vergi – SGK borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiÅŸ olmaları gerekecektir.

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

- Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

- BaÅŸvuru döneminin ilan edildiÄŸi aydan önceki ayda MKÄ°’de çalışmıyor olmalıdır.

- BaÅŸvuru döneminin ilan edildiÄŸi aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

- 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.

- Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

 

BaÅŸvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda iÅŸletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Personelin baÅŸvurudan ya da geçici / kesin onaydan sonra iÅŸe alınması veya iÅŸletmede ilk kez iÅŸe alınıyor olması gerekmez. 

DESTEK TÜRÜ VE LÄ°MÄ°TLERÄ°:

MKÄ°’lerden baÅŸvuru sırasında alınan taahhütnamedeki “geçmiÅŸ dönem ortalama istihdamının muhafaza etme”, “yeni personelin istihdam etme” ve “desteÄŸi 24 ay ödemesiz dönemi takiben taksitler halinde KOSGEB’e geri ödeme” taahhütlerine istinaden “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.    

Destek tutarı:

Yeni istihdam edilecek her bir personel için 100.000 TL geri ödemeli destek verilecektir.  Ä°ÅŸletme sahibi kadın ise veya iÅŸletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortaÄŸa ait ise ya da iÅŸe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 110.000 TL olacaktır. 

Ä°ÅŸletme sahipliÄŸi veya kadın personel istihdamı ile ilgili ek ödeme sadece bu durumlardan biri için yapılacaktır. 

Destek kapsamında istihdam edilebilecek azami personel sayısı:

Mikro iÅŸletmeler en fazla 2 personel, küçük iÅŸletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.

 

ÖlçeÄŸe göre asgari ve azami destek tutarları*

Mikro (en fazla 2 personel)

Küçük (en fazla 5 personel)

100.000 TL** / personel

100.000 TL (min.)

220.000 TL (maks.)

100.000 TL (min.)

  550.000 TL (maks.)

Destek kapsamındaki uygun giderler:

MKÄ°’lere, aÅŸağıda belirtilen aylık düzenli giderleri karşılayabilmeleri için geri ödemeli iÅŸletme sermayesi desteÄŸi ödenir.

- Personel giderleri

- İşyeri kirası

- Düzenli iÅŸletim giderleri (elektrik, ürün / hizmet üretimi ve tesis iÅŸletimine iliÅŸkin doÄŸal gaz gideri, su gideri, iletiÅŸim giderleri, sanayi bölgesi / sitelerine ödenen atık toplama giderleri)

- Malzeme giderleri (Destek baÅŸvurusundan önce üretim için tedarikçilerle sipariÅŸe baÄŸlanmış hammadde veya sarf niteliÄŸindeki üretim malzemesi giderleri)

Ä°kinci bileÅŸen yararlanıcıları için ilave uygun gider: 

- Teknolojik faaliyet giderleri (patent, telif, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme giderleri)

Destek ödemesi talep edilen tarihten önceki aydan baÅŸlamak üzere 12 aylık süre içinde gerçekleÅŸmesi öngörülen uygun giderlerin toplam tahmini tutarı BaÅŸvuru Formunda belirtilir.

 

DESTEK ÖDEMESÄ° ALMA ÅžARTLARI:

- KOSGEB Veritabanında kayıtlı, bilgileri güncel ve faal olma ÅŸartı:  MKÄ°; KOSGEB Veritabanına kayıtlı ve KOBÄ° Beyannamesi güncel, program kapsamındaki sektörlerde faal olan bir iÅŸletme olmalıdır.

- Program baÅŸvurusu yapılmış ve geçici onay almış olma ÅŸartı: MKÄ°; www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanan BaÅŸvuru ve Uygulama Ä°ÅŸlemleri Takvimindeki süre içinde KOBÄ° Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden online olarak Program BaÅŸvuru Formunu ve Destek Taahhütnamesini doldurmalı / onaylamalıdır. Bütçe imkanları dahilinde baÅŸvuru sırasına göre baÅŸvurulara KOSGEB tarafından geçici onay verilecek ve KBS üzerinden geçici onay bildirimi yapılacaktır.

- Åžartlara uygun yeni personeli istihdam etmiÅŸ ve ödeme talebi baÅŸvurusu yapmış olma ÅŸartı: KBS üzerinden geçici onay bildirimi alan MKÄ°;  aynı takvimde belirtilen son tarihe kadar ÅŸartlara uygun personeli istihdam etmeli ve KBS üzerinden online olarak Ödeme Talep Formu doldurmalı / onaylamalıdır. Kesin baÅŸvuru ve destek ödeme onayı, baÅŸvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması, ÅŸartlara uygun personelin istihdam edilmesi ve MKÄ°’nin yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiÅŸ ve tecil / taksitlendirme yapılmamış vergi – SGK borcu olmaması ÅŸartıyla verilecektir. MKÄ°’lerin ödeme talebi baÅŸvuru sırasına göre, bütçenin yeterli olduÄŸu sayıdaki iÅŸletmenin kesin onayı verilecektir.  

Ä°stihdam taahhütlerinin kontrolünde SGK kayıtları esas alınacaktır.

 

DESTEK BAÅžVURUSU:

BaÅŸvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük iÅŸletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük Ä°ÅŸletmelere Hızlı Destek Programı BaÅŸvurusu” alt menüsünü seçerek online baÅŸvuru yapabilecektir. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBÄ° Bilgi Beyannamesi güncel olmayan iÅŸletmeler, önce kayıt ve güncelleme iÅŸlemini yapmalıdır.  

Kısa sürede tamamlanacak deÄŸerlendirme ve geçici onay  / kesin onay iÅŸlemlerinden sonra destek ödemeleri baÅŸlatılacaktır. Ödeme aÅŸamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiÅŸ ve tecil / taksitlendirilmemiÅŸ vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.

BaÅŸvuru ve uygulama iÅŸlemleri takvimi:

Program baÅŸvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program baÅŸvurusuna geçici onay verilen iÅŸletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir.

Online baÅŸvuru dışında KOSGEB’e belge teslim edilmeyecektir. BaÅŸvuru sistemine aÅŸağıdaki belgelerin taranarak yüklenmesi gerekmektedir:

Sadece ikinci bileÅŸene yapılan baÅŸvurularda; iÅŸletmenin yenilikçi genç iÅŸletme kriterlerinden en az birini saÄŸladığını gösteren belge (KBS’de kayıtlı projelere iliÅŸkin alan otomatik doldurulmuÅŸsa, belge eklenmesi zorunlu deÄŸildir)

BAÅžVURULARIN DEÄžERLENDÄ°RÄ°LMESÄ° SÜRECÄ°:

BaÅŸvuruların sıralanması ve onayı aÅŸağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır:

Geçici sıralama ve onay:

- MKÄ° tarafından Program BaÅŸvuru Formunun KBS’de ilk onaylandığı zaman, baÅŸvuru zamanı olarak esas alınır ve baÅŸvuru zamanı en önce olan MKÄ°’den baÅŸlayacak ÅŸekilde baÅŸvurular KBS’de sıralanır.

- Bütçe imkanları dahilinde, baÅŸvuru zamanına göre baÅŸvurular KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından onaylanır.

Kesin sıralama ve onay:

- Program BaÅŸvuru Formunda belirtilen her bir yeni istihdam için MKÄ° tarafından KBS üzerinden ayrı Ödeme Talep Formu oluÅŸturulur. MKÄ° tarafından Ödeme Talep Formunun KBS’de ilk onaylandığı zaman kesin sıralamaya esas kabul edilir. Kesin sıralama / onay iÅŸlemleri her bir form için ayrı yapılır. 

- Bütçe imkanları dahilinde, Ödeme Talep Formu onay zamanına göre baÅŸvurular KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından onaylanır.

BaÅŸvurular deÄŸerlendirilmesine iliÅŸkin diÄŸer hususlar:

- BaÅŸvuru ve uygulama iÅŸlemleri takvimine uygun olarak MKÄ°’ler tarafından ikinci bileÅŸene yapılan uygun baÅŸvuruların tamamı ile sahibi kadın olan veya %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortaÄŸa ait olan MKÄ°’lerin uygun baÅŸvurularının tamamı, sıralamadaki yeri ve bütçe dikkate alınmaksızın onaylanır. 

- Geçici ve kesin onay iÅŸlem sonuçları KBS üzerinden ve / veya e-posta ile MKÄ°’ye bildirilir.

DESTEK ÖDEMESÄ° VE Ä°STÄ°HDAM TAAHHÜTLERÄ°NÄ°N KONTROLÜ SÜRECÄ°:

BaÅŸvuruların tamamlanmasının ardından kısa sürede deÄŸerlendirme ve onay iÅŸlemleri sonuçlandırılacak ve baÅŸvurusu onaylananlar için destek ödemeleri baÅŸlatılacaktır.

Destek ödemesi, MKÄ°’nin baÅŸvuru ve uygulama iÅŸlemleri takviminde belirtilen son tarihe kadar Ödeme Talep Formu ile ödeme talep etmesi üzerine yapılacaktır.

Destek ödemesine esas taksit dönemi:

- 12 aylık yeni istihdam oluÅŸturma taahhüdü karşılığında, destek ödemesine esas 6’ÅŸar aylık iki taksit dönemi için destek ödemesi yapılır.

- Destek ödemesine esas birinci taksit dönemi, Ödeme Talep Formunun MKÄ° tarafından ilk onayından önceki ayda baÅŸlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar. 

- Ödeme, ilgili taksit döneminin ilk ayında yeni istihdam oluÅŸturma ÅŸartının karşılandığı kontrol edilerek, kalan aylarla ilgili taahhüde istinaden peÅŸin olarak yapılır ve kalan aylarda taahhüde uyum takip edilir.   

- Destek ödemesine esas ikinci taksit dönemi, birinci taksit dönemindeki istihdam taahhüdünün yerine getirildiÄŸi ayı veya varsa eksiÄŸin tamamlandığı ayı takip eden aydan baÅŸlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar.   

- Taksit dönemleri, ilgili döneme iliÅŸkin yeni istihdam oluÅŸturma taahhüdünün saÄŸlanamadığı durumda azami 3 ay uzatılır ve toplam azami 9 ay olarak uygulanır.

Destek ödemesi:

Destek ödemesi; ilgili taksit döneminin ilk ayında (Ödeme Talep Formunun MKÄ° tarafından ilk onayından önceki ayda) aÅŸağıdaki ödeme ön ÅŸartların tümünün saÄŸlanması halinde yapılır:

- SGK 4A’lı toplam personel sayısının, baÅŸvuru ve uygulama iÅŸlemleri takviminde belirtilen dönemdeki SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eÅŸit veya fazla olması,

- Ä°stihdam edilebilecek personellerde aranan ÅŸartları taşıyan personelin istihdam edilmiÅŸ olması ve en az 10 prim günü olması, 

- İşletmenin faal olması,

Ödeme aÅŸamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiÅŸ ve tecil / taksitlendirilmemiÅŸ vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.

 Ä°stihdam taahhütlerine uyumun kontrolü:

 Ä°lgili taksit dönemine iliÅŸkin destek ödemesinin yapılmasının ardından aÅŸağıda belirtilen yeni istihdam oluÅŸturma taahhütleri KOSGEB tarafından kontrol ve takip edilir:

  1. a) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; SGK 4A’lı toplam personel sayısının, baÅŸvuru ve uygulama iÅŸlemleri takviminde belirtilen dönemdeki SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eÅŸit veya fazla olması,
  2. b) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; istihdam edilebilecek personelde aranan ÅŸartları taşıyan personelin istihdam edilmiÅŸ olması ve ayda en az 10 prim günü olması.

Destek ödemesine esas taksit dönemi ve bu dönemin bitiÅŸini takip eden azami 3 aylık ek süre ile birlikte toplam 9 aylık süre içinde birbirinden bağımsız olarak;

(a) şartı toplamda 6 ayda,

(b) şartı toplamda 6 ayda,

karşılanmış ise, ilgili taksit dönemi kapatılır ve varsa ikinci taksit dönemi baÅŸlatılır. Destek ödemesine esas taksit dönemi içinde (a) ve (b) ÅŸartlarının her ikisinin de aynı ay içerisinde saÄŸlanmış olma koÅŸulu aranmaz.

- Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin iÅŸten ayrılması/deÄŸiÅŸtirilmesi durumunda, ÅŸartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilir ve istihdam edilen personel için MKÄ° tarafından Ödeme Talep Formu güncellenir.

 DESTEK GERÄ° ÖDEME SÜRECÄ°:

MKÄ° tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili baÅŸvuru dönemine iliÅŸkin baÅŸvuru ve uygulama iÅŸlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduÄŸu aydan itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eÅŸit taksitte yapılır.

Detaylı bilgi www.kosgeb.gov.tr adresinden ve KOSGEB Ä°l Müdürlüklerinden alınabilecektir.

PROGRAM KAPSAMINDAKÄ° SEKTÖRLER TABLOSU:

Sadece KOSGEB hedef kitlesinde yer alan alt sektörler desteklenecektir. Dünya Bankası istisna listesinde yer alan alt sektör ve faaliyetler desteklenmeyecektir.