İSTİHDAMA AB'DEN HİBE PROJESİ

İSTİHDAMA AB'DEN HİBE PROJESİ

İstihdamı artırana ab’den hibe programı “Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi” başlığıyla , Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Dünya Bankası tarafından 14 Aralık 2021 tarihinde duyuruldu.

24 ŞEHİR

Hibe programından Türkiye’de mülteci akınından en çok etkilenen İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Kilis, Konya, Ankara, Kahramanmaraş, Mardin, Kayseri, Kocaeli, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Adıyaman, Batman, Sakarya, Manisa, Tekirdağ ve Denizli illerinde (24 il) faaliyet gösteren

KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmeler yararlanabilecek. Hibeler, işletmelerin proje maliyetlerinin yüzde 50 ila 70’ine varan kısmını karşılayacak. Dünya Bankası Çevresel ve Sosyal Standartları’na uyumlu olarak yürütülecek hibe programında, Türk vatandaşlarının istihdamının yanı sıra, mülteci istihdamı ve kadın istihdamı da teşvik edilecek.

KİME NE KADAR DESTEK

  • Çalışan sayısı 49 kişiye kadar olan küçük işletmeler 15 bin ile 45 bin Avro,
  • 25 bin ile 125 bin Avro Çalışan sayısı 50 ile 249 arasında olan orta büyüklükteki işletmeler 
  • Çalışan sayısı 250’den fazla olan daha büyük işletmeler ise 40 bin ile 300 bin Avro

arasında bir hibe desteğinden yararlanabilecek.

TEKLİF ÇAĞRISI KAPSAMI:

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi Hibe Programı kapsamında firmaların uzun süreli istihdam yaratmalarını teşvik etmek ve bu amaçla yapacakları ilave yatırımları fonlamak için toplam 70.000.000 Avro tutarındaki hibe desteğini aşağıdaki şekilde kullandıracaktır.

1: Türk vatandaşları ve mülteciler için kayıtlı istihdam yaratılması ve artırılması

2: Kadınlar için kayıtlı istihdam yaratılması ve artırılması

ŞARTLAR

Hibe programı kapsamında mali destek almaya hak kazanan işletmelerden, yeni istihdam sağladığı personelin en az yarısının Türk vatandaşı olması ve yaratılan istihdamı 18 ay boyunca koruması beklenecek. Program çerçevesinde, istihdam verileri aylık olarak takip edilecek ve SGK verileriyle de doğrulanacak.

 

HİBE ORANI :

Projelerin yüzde 70’ine kadar hibe desteği

Hibe projesi AB tarafından, Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında 80 milyon Avroluk bir bütçe ile finanse ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı onayı ile yürütülen hibe programı kapsamında, işlerini büyütmek ve kayıtlı istihdamı artırmak isteyen KOBİ ve büyük işletmeler, başvuru yaptıkları projenin büyüklüğüne göre 15 bin Avro ile 300 bin Avro arasında değişen hibe desteğinden faydalanabilecek.


Kaynak: Kalkınma